Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de Indiase variant besmettelijker is en mogelijk resistenter tegen vaccins

In een interview met AFP is de hoofdwetenschapper van de WHO echter van mening dat het alternatief alleen niet de schuld kan worden gegeven van de enorme toename van het aantal gevallen in India.

Somaya Swaminathan, de hoofdwetenschapper bij de Wereldgezondheidsorganisatie, waarschuwde zaterdag dat de Indiase variant van het coronavirus besmettelijker is en resistent lijkt te zijn tegen vaccins, wat bijdraagt ​​aan het uitbreken van de epidemie in India.

Ze legde uit dat de variabele B.1.617 “mutaties heeft die de overdrachtssnelheid verhogen, waardoor hij ook resistent kan worden tegen antilichamen die zijn ontstaan ​​door vaccinatie of natuurlijke besmetting”.

Maar de variabele alleen kan niet de schuld worden gegeven van de enorme toename van het aantal gevallen in India, dat al heel vroeg zijn hoede lijkt te hebben laten vallen, met ‘grote bijeenkomsten’, merkt ze op. In een groot land als India kan de infectie enkele maanden rustig aanhouden. “Die vroege signalen werden gemist totdat (de transmissies) een punt bereikten waarop de start verticaal was.”

Het probleem van “de hele wereld”

Somia Swaminathan zei dat het op dit moment erg moeilijk is om het virus te bestrijden, “omdat de epidemie duizenden mensen besmet en zich vermenigvuldigt met een zeer moeilijk te stoppen snelheid”, waarschuwend dat vaccinatie alleen niet voldoende zal zijn. Om de situatie weer onder controle te krijgen.

De wetenschapper benadrukte dat “hoe groter de reproductie, verspreiding en overdracht van het virus, hoe groter het risico op mutaties en aanpassing”. “Variabelen die een groot aantal mutaties accumuleren, kunnen uiteindelijk resistent worden tegen de vaccins die we momenteel hebben.” ‘Het wordt een probleem voor de hele wereld’, zei Somia Swaminathan.

Voor het eerst op zaterdag registreerde India binnen 24 uur meer dan 4.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 en meer dan 400.000 nieuwe infecties, maar deskundigen zijn van mening dat de officiële cijfers grotendeels worden onderschat.