Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De uitbarsting van “Vajradal-Sharon” werd de langste in meer dan 50 jaar

De aanhoudende vulkaanuitbarsting bij Reykjavik, die zondag de grens van zes maanden zal overschrijden, is de langste van het noordelijke land in meer dan 50 jaar. Het begon in de avond van 19 maart bij de berg Vagradalvesvilla op het schiereiland Reykjanes, ten zuidwesten van de hoofdstad. IJslandsEn
De explosie heeft al 300.000 nieuwsgierige mensen aangetrokken Bezoekers komen er altijd om het te bewonderen.

Met zijn langzame en continue stroom, zijn uitbarstingen als een geiser of zijn spectaculaire overstroming vanuit de krater, is de uitbarsting officieel “Fagradalshraun” (“prachtige lavavallei” in het IJslands) de beroemdste IJslandse toeristische attractie geworden.

143 miljoen kubieke meter lava

De zesde explosie in IJsland In de loop van twintig jaar is deze week de uitbarsting van het Holuhraun-lavaveld in centraal-oostelijk IJsland voorbijgestreefd, die duurde van eind augustus 2014 tot eind februari 2015. “Zes maanden is een redelijk lange uitbarsting”, vulkanoloog Thorvaldur Thordarson vertelde AFP. We moeten nu terugkeren naar de uitbarsting die de opkomst markeerde van het vulkanische eiland Surtsey (1963-1967), in de archipel van de Westman-eilanden, om een ​​langere vulkanische ring te vinden.

De uitbarsting bij de berg Fagradalsfjall produceerde in zes maanden ongeveer 143 miljoen kubieke meter lava. Na bijna negen dagen pauze kwam de lava begin september weer tevoorschijn. Het volume is echter nog steeds relatief laag, aangezien het elf keer minder is dan de vorige uitbarsting in 2014-2015 bij Holuhraun, die de grootste basaltlavastroom in het land in meer dan 230 jaar veroorzaakte.

Als een golf op het zand

De huidige uitbarsting valt op “in de zin dat het een relatief stabiele stroom handhaaft, maar zeer krachtig was”, merkt Halldor Gerson op, een geofysicus aan het Earth Sciences Institute. Meestal beginnen IJslandse uitbarstingen met grote kracht en verliezen dan hun kracht. Vergezeld van een krachtige rookpluim die gepaard gaat met een gasontlading, stroomt een oranjerood gloeiende vloeistof uit de krater.

READ  Een ontroerende ontmoeting tussen moeder en dochter, na veertien jaar scheiding - Ouest-France Evening Edition

Maar de lava heeft zich onlangs diep opgebouwd, door interne tunnels onder reeds stevige zichtbare lagen, om een ​​enclave te vormen die uiteindelijk bezwijkt onder druk. Dan breekt het als een golf die op het zand breekt, onder de ogen van verslagen bezoekers. Volgens cijfers van de Icelandic Tourism Board hebben al bijna 300.000 mensen de steile en glooiende flanken van de kleine bergen bewandeld die uitkijken over de Geldadalir-, Meradalir- en Nátthagi-valleien, waar lava heeft gestroomd.