Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De technologische generatiekloof 

 

De verschillen tussen (baby)boomers en de generaties  X, Y (de millennials) en Z, worden steeds zichtbaarder vanwege het tempo van technologische ontwikkelingen. De manier waarop we dagelijks communiceren, leren, winkelen en daten verschilt duidelijk per generatie. Hoe gaan verschillende leeftijdsgroepen om met nieuwe technologie en welke trends zijn generatiegebonden?

Het verband tussen leeftijd en technologie

Oudere generaties hebben vaker moeite met nieuwe technologie. Ze ervaren het als verwarrend en ingewikkeld of zien er simpelweg de noodzaak niet van in. Er zijn ook oudere mensen die technologie wel hebben omarmd en er dagelijks gebruik van maken. Wat jij weet van technologie kun je aan de hand van je technologische leeftijd nagaan. Dit is deels afhankelijk van de generatie waar je toe behoort, maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Je technologische leeftijd kan dus wel degelijk verschillen van je echte leeftijd. We bekijken de generaties en hoe ze met technologie omgaan.

Babyboomers en Generatie X

De babyboomers zijn geboren tussen 1946 en 1964. Ze zijn nu tussen 58 en 76 jaar oud. Ze waren harde werkers en groeiden op in een naoorlogse tijd toen de economie in wederopbouw was. Met technologie  zijn ze niet zo vertrouwd. Ongeveer 48% van de boomers gebruiken sociale media. Voor het grootste deel vertrouwen ze op technologie die eenvoudig te gebruiken en te begrijpen is zoals e-mail, telefoon, radio en televisie. De populairste app onder deze groep is WhatsApp, daarnaast gebruiken ze Youtube en Facebook.

Tussen de boomers en millennials zit de Gen-X. Deze groep is geboren tussen 1965 en 1980. Dat betekent dat ze nu tussen de 42 en 57 jaar oud zijn. Als het op technologie aankomt, is Generatie X er meer vertrouwd mee dan de babyboomers. Ongeveer 77% van hen gebruikt sociale media. Ze zijn  altijd op zoek naar manieren om hun leven gemakkelijker te maken. Generatie X gebruikt als enige generatie graag Facebook stories.

READ  Gigantische cluster in een nachtclub in Nederland: de geloofwaardigheid van de gezondheidspas staat ter discussie

Generatie Y

De millennials (Generatie Y) zijn geboren tussen 1981 en 1996. Ze zijn nu tussen de 26 en 41 jaar oud. Millennials staan bekend als de “tech-savvy” generatie omdat ze zijn opgegroeid met technologie overal om zich heen. Ze hebben de Lp’s, cassettes, cd’s en streamingdiensten meegemaakt. Meer dan 90% van de millennials gebruikt sociale media. Generatie Y is geneigd om nieuwe technologie te gebruiken en ze zijn altijd op zoek naar de nieuwste gadgets om hun leven gemakkelijker te maken. Van de millennials gebruikt 90% sociale media zoals Facebook en Instagram. Daarnaast is er nog een verschil; mannen kiezen vaker youtube en vrouwen vaker Instagram en TikTok.

Generatie Z

Deze groep is geboren tussen 1997 en 2012. Ze zijn tussen de 10 en 25 jaar oud en staan bekend als “Digital Natives” omdat ze nooit een wereld zonder technologie hebben gekend. Ongeveer 95% van hen gebruikt sociale media. Generatie Z is het vertrouwdst met technologie van alle generaties. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om het te gebruiken en komen met creatieve oplossingen voor problemen. Online eten of een taxi bestellen is voor hen de normaalste zaak van de wereld en ook daten gaat via  apps zoals Tinder en Bumble. Sociale Media is voor Gen-Z een must, ze gebruiken voornamelijk Instagram stories, Snapchat en TikTok.

Oudere generaties zijn minder vertrouwd met technologie dan de jongere generaties. Babyboomers gaan voor gemak en we kunnen concluderen dat ze technologie gebruiken graag video’s bekijken en verbinden. Generatie X is eerder geneigd om nieuwe technologie te gebruiken. Millennials en Generatie Z zijn de meest tech-savvy en maken gemakkelijk nieuwe connecties online.

READ  Sterke toename van het aantal infecties