Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De “staatsgreep” van de arrestatie van generaal Zuniga. Wat we weten over de situatie

De “staatsgreep” van de arrestatie van generaal Zuniga. Wat we weten over de situatie

Azar Raald/AFP Het leger voor het presidentiële paleis in La Paz, Bolivia, 26 juni 2024.

Azar Raald/AFP

Het leger voor het presidentiële paleis in La Paz, Bolivia, 26 juni 2024.

Internationaal – “staatsgreep” Werd gedwarsboomd. Op woensdag 26 juni heerste er een paar uur chaos in Bolivia, toen een legergeneraal de macht probeerde te grijpen door met een gepantserd voertuig het presidentiële paleis in La Paz aan te vallen. Eindelijk werd hij gepakt. Update over onderstaande situatie.

• Het leger is in positie

Tegen de middag lieten foto’s gemaakt door bewoners op sociale media legereenheden zien die in dichte rijen door de straten oprukten, gepantserde voertuigen en een tank die geparkeerd stond op het Murillo-plein. Volgens journalisten van Agence France-Presse ter plaatse probeerde een gepantserd voertuig een metalen deur in Quemado Palace, de presidentiële residentie, open te breken.

De Boliviaanse televisie voegt eraan toe dat generaal Zuniga kort het presidentiële paleis binnenkwam. Na een paar uur verlieten de soldaten de plaats.

• Generaal Zuniga in actie

Deze situatie zou zijn ontstaan ​​naar aanleiding van geruchten die sinds dinsdag de ronde doen dat generaal Zuniga, die sinds november 2022 in functie is, uit zijn ambt zou kunnen worden ontheven. Hij zou zijn werk te buiten zijn gegaan door verklaringen af ​​te leggen tegen Evo Morales, ooit een bondgenoot van Arce en vandaag de dag zijn grootste politieke tegenstander in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2025.

READ  G7-leiders zonder shirt? "Een walgelijk gezicht", zegt Poetin

De legercommandant bevestigde maandag in een interview met een televisiezender dat hij Evo Morales zou arresteren als hij door zou gaan met zijn plan om zichzelf te vertegenwoordigen, terwijl hij volgens een rechterlijke uitspraak niet langer kandidaat kon zijn. Evo Morales vraagt ​​namens de Movement Towards Socialism naar de nominatie, terwijl Luis Arce nog geen officiële nominatie heeft ingediend.

“Juridisch gezien is hij gediskwalificeerd en kan hij niet langer president van dit land zijn.”Generaal Zuniga verklaarde. Krijgsmacht Zij zijn de gewapende arm van het land en wij zullen de grondwet koste wat het kost verdedigen.”hij voegde toe.

Dat maakte hij woensdag duidelijk nadat het leger was ingezet “De strijdkrachten proberen de democratie te herstructureren, om er een echte democratie van te maken. Niet een paar, niet een paar meesters regeerden het land gedurende 30 of 40 jaar..

• “Staatsgreep” volgens het presidentschap

“Wij veroordelen de onregelmatige bewegingen van bepaalde eenheden van het Boliviaanse leger. De democratie moet worden gerespecteerd.”“, schreef de president op het sociale netwerk Voor de democratie » En tegen “ “staatsgreep”.

Volgens voormalig president Evo Morales (2006-2019) op Channel X: “ Er wordt een staatsgreep voorbereid ». ‘Soldaten en tanks worden ingezet op Piazza Murillo’Hij schreef en riep op Tot nationale mobilisatie om de democratie te verdedigen.”. Evo Morales was van 2006 tot 2019 president van Bolivia, nadat hij in 2009 en opnieuw in 2014 werd herkozen. In 2019 nam hij ontslag als president te midden van sociale onrust en beschuldigingen van verkiezingsfraude.

READ  NASA hield zijn eerste openbare bijeenkomst over de studie van UFO's

Dit werd op zijn beurt aangekondigd door de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, Luis Almagro“Elke vorm van schending van de constitutionele orde zal niet worden getolereerd.” In Bolivia, het uiten van “ Solidariteit met president Luis Arce » Vanuit Asuncion, waar tot en met vrijdag de Algemene Vergadering van de organisatie wordt gehouden.

• Generaal Zuniga werd ontslagen en gearresteerd

Uiteindelijk ontsloeg president Luis Arce halverwege de middag generaal Juan José Zúñiga, beschuldigd van een ‘staatsgreep’, van zijn post en liet hem door de politie arresteren, zo blijkt uit beelden uitgezonden op de openbare televisie.

Hij werd gearresteerd en in een politieauto gedwongen terwijl hij buiten een militaire kazerne met de pers sprak. “ U staat onder arrest, generaal! »Minister van Binnenlandse Zaken Johnny Aguilera vertelde het hem.

Zie ook op HuffPost :