Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De roebel bereikte het hoogste punt in vier jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar

De Russische munt wordt sterker aan de vooravond van financiële deadlines.

De Russische roebel bereikte vrijdag een hoogste punt in vier jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en een hoogste punt in zeven jaar ten opzichte van de euro. De roebel wordt betaald via kapitaalcontroles, een nieuw gasbetalingssysteem op basis van roebels en een op handen zijnde vennootschapsbelasting, waardoor de binnenlandse vraag naar de valuta toeneemt. De hit van 57,67 roebel ten opzichte van de dollar om 08:13 GMT markeert de sterkste positie van de roebel sinds maart 2018, volgens gegevens van de Moscow Stock Exchange. De roebel steeg ook met ongeveer 5% ten opzichte van de euro, terwijl de wisselkoers minder dan 60 roebel per euro bereikte.

Volgens Bloomberg is de Russische valuta dit jaar de best presterende valuta ter wereld geworden, ondanks de scherpe daling in april als gevolg van de ongekende economische sancties die aan Rusland zijn opgelegd.

Het is sindsdien echter versterkt dankzij de acties van de Russische Centrale Bank en de regering. Onder de kapitaalcontroles van de toezichthouder mogen Russische burgers en ingezetenen euro’s, Amerikaanse dollars of andere Europese valuta kopen tegen de officiële wisselkoers, maar ze kunnen tot 9 september geen buitenlands geld opnemen. Personen die vóór 9 maart een rekening in Amerikaanse dollars en in euro’s bij Russische banken hadden, mogen tot 9 september $ 10.000 of het equivalent daarvan opnemen. Russische burgers kunnen echter elke andere vreemde valuta kopen en het opnemen van roebels is niet beperkt.

De verwachte betaling van belastingen zal ook de waarde van de roebel verhogen, aangezien dit traditioneel een extra omwisseling van vreemde valuta in roebels vereist.

READ  Hoe Iran van de sluier de banier van het islamisme maakte, en hoe het Westen veertig jaar geleden niets begreep?

Ook de Russische aandelenindices stegen. De in Moskou luidende index steeg met 0,33% tot 2444,57 punten, terwijl de in roebel luidende RTS 0,72% steeg tot 1254,69 punten rond 07:04 GMT, volgens handelsruimtegegevens.

bron : Rusland vandaag

via stop informatie