Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Afghanistan hebben tv-presentatoren eindelijk hun gezicht bedekt

Ze bezweken uiteindelijk aan het bevel van de Taliban om hun uiterlijk te verbergen. Presentatoren van grote Afghaanse tv-zenders kwamen op zondag 22 mei met bedekte gezichten in de lucht in overeenstemming met een bevel van de Taliban. Een dag na zijn uitdaging.

Sinds ze vorig jaar aan de macht kwamen, hebben de Taliban een reeks beperkingen opgelegd aan het maatschappelijk middenveld, waarvan vele erop gericht waren vrouwen te onderwerpen aan hun strikte kennis van de islam. Eerder deze maand heeft de opperste leider van de Taliban een verklaring afgegeven: Opdracht Vrouwen zouden zich in het openbaar volledig moeten bedekken, inclusief het gezicht, idealiter met een boerka, een volledige sluier met een gaas van stof op ooghoogte. Voorheen was het voldoende om het haar te bedekken.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De Taliban in Afghanistan ‘willen het vrouwenactivisme ontwrichten en elimineren’.

Het Afghaanse Ministerie van Bevordering van Deugd en Preventie van Ondeugd heeft de televisiezenders bevolen om zaterdag gehoor te geven. Vrouwelijke journalisten kozen er aanvankelijk voor om dit bevel niet op te volgen en verschenen live zonder hun gezicht te verbergen.

Taliban-druk

voordat u zich omdraait. De vrouwelijke omroepers droegen zondag de niqab, waarbij alleen hun ogen en voorhoofden zichtbaar waren, om het nieuws te presenteren op TOLOnews, Ariana TV, Shamshad TV en 1 TV. TOLOnews-presentator Sonia Niazi legt uit:

We verzetten ons en waren tegen de haven [du voile intégral]. Maar TOLOnews werd ingedrukt, [les talibans] Hij zei dat elke presentator die zonder omslag op het scherm verscheen een andere baan zou moeten krijgen. »

READ  Sterke daling van de levensverwachting in de VS, grotendeels te wijten aan Covid-19

TOLOnews-directeur Khpalwak Sapai legde uit dat het kanaal “gedwongen” Om het bevel van zijn leden uit te voeren:

“We kregen te horen: je moet het doen. Je moet. Er is geen andere oplossing. Ik werd gisteren aan de telefoon gebeld en in strikte termen gevraagd om het te doen. Dus we doen het niet uit vrije wil, maar door dwang en dwang .”

Muhammad Sadiq Akef Mohajer, een woordvoerder van het Ministerie van Bevordering van Deugd en Preventie van Ondeugd, zei dat de autoriteiten niet van plan waren de omroepen te dwingen hun baan op te zeggen. “We zijn blij dat de zenders hun verantwoordelijkheid goed hebben uitgeoefend”Hij zei tegen AFP.

volledige sluier in het openbaar

De Taliban beval het ontslag van vrouwen die in de regering werken als ze zich niet aan de nieuwe dresscode hielden. Ook mannelijke werknemers lopen het risico op ontslag als hun vrouw of dochter zich niet aan de regels houdt.

De Taliban kwamen in augustus 2021 weer aan de macht en verklaarden een regime flexibeler dan het in zijn eerste strikte tijdperk was geweest. Maar de afgelopen maanden zijn ze begonnen met het onderdrukken van afwijkende meningen en het ondermijnen van vrijheden, vooral voor vrouwen in het onderwijs, het werk en het dagelijks leven.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Afghanistan wijst de uitsluiting van meisjes van school op de overwinning van de harde lijn van de Taliban

Ze begonnen met het verplichten van vrouwen om ten minste een hoofddoek te dragen, een sjaal die het hoofd bedekt maar het gezicht onthult. Vervolgens moesten ze begin mei de nikab in het openbaar dragen, bij voorkeur de boerka, wat al verplicht was toen ze aan de macht waren van 1996 tot 2001.

READ  Vijftien jaar gevangenisstraf voor voormalige functionarissen die zijn berecht voor 'samenzwering' tegen de koning

In de twintig jaar sinds de verdrijving van de Taliban in 2001, zijn veel conservatieve vrouwen op het platteland de boerka blijven dragen. Maar de meeste Afghaanse vrouwen, waaronder tv-presentatoren, kozen voor de sluier. Televisiezenders hebben in opdracht van de Taliban al soapseries en soapseries met vrouwen stopgezet.

Lees ook: In Afghanistan verbieden de Taliban alleenstaande vrouwen om te vliegen

De wereld met AFP