Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Polisario was boos over het hoogspanningslijnproject dat werd gebouwd door het National Office of Electricity and Water

De pro-Polisario NGO Western Sahara Resources Watch (WSRW) hekelde deze week het ONEE-project, dat tot doel heeft een 400 kV-transmissielijn te bouwen tussen El-Ayoun en El-Hajounia. In een verklaring die ook van voren door de media wordt gedragen APS .AgentschapDe NGO stelt dat dit project tot doel heeft “controversiële energieprojecten in de Westelijke Sahara op illegale wijze aan te sluiten op het nationale elektriciteitsnet van Marokko”.

WSRW schreef dat vermeldt dat de Nationale Dienst voor Elektriciteit en Water afgelopen februari Cegelec heeft opgericht, een dochteronderneming van het Franse ingenieursbureau VINCI. “Kable zal de basis leggen voor wat we al jaren vrezen. Nu zal de illegale energie-infrastructuur van Marokko in de Westelijke Sahara energie kunnen gaan leveren aan Marokkaanse steden. Later zal het worden aangesloten op het netwerk van de Europese Unie”, zegt een van de leiders van de pro-Polisario NGO. Dit geeft aan dat “Cegelec en zijn Marokkaanse partner Medicable de aanbestedingen hebben gewonnen (geschat op $ 25,9 miljoen) waaraan ook ENGIE, Larsen & Toubro en Elsewedy hebben deelgenomen” voor de door ONEE gefinancierde ultrahoogspanningslijn van 127 km.

WSRH kondigt ook aan dat het brieven heeft gestuurd naar Cegelec en VINCI SA met het verzoek om “opheldering” [leur] De relatie met de juridische status van de Westelijke Sahara”, waarbij ook wordt opgemerkt dat het National Office of Electricity and Water in 2017 het Duitse bedrijf Fichtner en het Franse bedrijf RTE International heeft gekozen om soortgelijke projecten in de Sahara uit te voeren.