Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De piek van de Eta Aquaridus-meteorenregen nadert en het kan een van de krachtigste meteorenregen van deze eeuw zijn!

De piek van de Eta Aquaridus-meteorenregen nadert en het kan een van de krachtigste meteorenregen van deze eeuw zijn!

Wanneer merken we de piek van Eta Aquarius?

Eta Aquaridus vindt doorgaans plaats van 15 april tot 27 mei, waarbij de piekactiviteit wordt verwacht van zonsopgang op 4 mei tot zonsopgang op 6 mei. De ideale tijd om ze te observeren is tussen middernacht en 03.00 uur.

De stralingsbron van Eta Waterman, waaruit de meteoren lijken te komen, zal zich nabij de zuidoostelijke horizon bevinden, in het sterrenbeeld Waterman. Deze situatie is enigszins gunstig voor de waarneming van amateurastronomen op het zuidelijk halfrond. Maar ook waarnemers tot ongeveer 40 graden noorderbreedte kunnen van het spektakel genieten.

Voorwaarden voor het waarnemen van de piek van Eta Aquaridians in 2024

In 2024 zullen de omstandigheden bijzonder geschikt zijn voor het observeren van Eta Aquarius. Tijdens de piekdagen van deze meteorenregen zal de lucht zelfs bijzonder donker zijn.

Dit komt doordat de afnemende maan direct daarna, op woensdag 8 mei, de nieuwe maanfase bereikt. Dankzij deze afwezigheid van maanlicht heb je de mogelijkheid om zelfs de zwakste meteoren waar te nemen.

Een van de krachtigste Eta Aquaridan-evenementen van deze eeuw

Wetenschappers verwachten dat dit jaar uitzonderlijk zal zijn, met de mogelijkheid van hoge aantallen meteorieten. Studie gepubliceerd in Astronomie en astrofysica, Het geeft aan dat de Eta Aquaridus-meteorenregen van 2024 een van de krachtigste meteorenregen van deze eeuw zou kunnen zijn.

Deze studie was gebaseerd op modellering en observaties over de variaties, vormen en profielen van deze meteorenregen sinds 1985. Naast het jaar 2024 deden wetenschappers dezelfde voorspelling voor vorig jaar, 2023, maar ook voor de jaren 2045 en 2046.

READ  Vergeet 10.000 stappen, de wetenschap vertelt je hoeveel stappen je moet nemen om agile te worden

Tips voor het bekijken van de piek van meteorenregen

Om Eta Waterman het beste te observeren, zoek je een donkere plek, weg van lichtvervuiling, en zorg je ervoor dat je comfortabel zit met vrij zicht op de lucht. Om uw ogen aan het donker te laten wennen, wacht u 20 minuten en vermijdt u heldere schermen zoveel mogelijk. Als je geluk hebt en ver van lichtbronnen verwijderd bent, zou je tussen de 20 en 30 sterren per uur moeten kunnen waarnemen.

Om uw kansen om gezien te worden te maximaliseren, kunt u apps als Sterrenwandeling 2 of De lucht vanavond Om het exacte moment te weten waarop de straling vóór zonsopgang het hoogste punt aan de hemel bereikt.