Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De aarde heeft een ‘tweede maan’ en we hebben zojuist de mogelijke oorsprong ervan ontdekt

De aarde heeft een ‘tweede maan’ en we hebben zojuist de mogelijke oorsprong ervan ontdekt

Hoeveel manen heeft onze planeet? Slechts één, zeggen de meeste mensen, behalve misschien een paar complottheoretici. Sommigen noemen een vreemd object dat in een baan om de aarde lijkt te draaien echter ‘onze tweede maan’, en wetenschappers denken dat ze de oorsprong ervan hebben ontdekt.

Dit hemellichaam, genaamd 469219 Kamo’oalewa, draait feitelijk rond de zon, maar beweegt synchroon met de baan van de aarde, waardoor de indruk wordt gewekt dat het eromheen draait. Met een diameter van slechts 40 tot 100 meter is Kamo’oalewa erg klein vergeleken met onze “echte” Maan. Het duurt slechts achtentwintig minuten om een ​​volledige baan te voltooien.

Aanvankelijk dachten wetenschappers dat Kamualoa een van de ongeveer 200.000 asteroïden in de buurt van de aarde was, ruimterotsen rond de aarde die afkomstig zijn uit de belangrijkste asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Maar Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy Hij onthult dat het misschien iets anders is.

Gevolgen van een gewelddadige asteroïdebotsing

De auteurs van het onderzoek ontdekten dat kamualewa silicaten bevat, een soort mineraal dat veel voorkomt in maanmonsters. Bovendien toonde een computermodelsimulatie aan dat de vorm ervan overeenkomt met de veronderstelde vorm van een fragment dat van de maan werd gescheurd tijdens de inslag op een asteroïde. Door deze enorme inslag ontstond de beroemde Giordano Bruno-krater, de kleinste grote krater op het maanoppervlak.

Om deze reden, en ook omdat de baan van Kamualoa dezelfde is als die van de aarde, denken wetenschappers dat deze waarschijnlijk van de maan afkomstig is. Wanneer een deel van de maan van het oppervlak afbreekt nadat een asteroïde erop is ingeslagen, valt het vaak terug als gevolg van de zwaartekracht. Maar in dit geval moet de inslag bijzonder hevig zijn geweest, waardoor de rots, die later 469219 Kamuwalewa werd genoemd, aan het zwaartekrachtveld van de maan kon ontsnappen en de ruimte in kon drijven.

READ  Deze cyborg-kakkerlak met camera kan van een afstand worden gericht

De enige reden dat Kamo’oalewa bestaat, is omdat het uit een kleine krater kwam, dat wil zeggen door een recente inslag. Als het ouder zou zijn geweest, zou het waarschijnlijk zijn geosynchrone baan al hebben verlaten of zou het door een andere asteroïde zijn vernietigd.

Ondanks zijn status als quasi-satelliet van de aarde is Kamo’oalewa verre van een echte maan: hij heeft geen effect op ons en verschilt in veel opzichten van andere manen in ons zonnestelsel.