Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlanders, wereldkampioenen in maat, krimpen

Geplaatst op maandag 20 sep 2021 om 10:38 uur

Ze zijn de grootste ter wereld… maar ze nemen af: de generatie Nederlanders geboren in 2001 is kleiner dan de generatie geboren in 1980, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De gemiddelde 19-jarige Nederlandse man meet 182,9 cm, vergeleken met 183,9 cm voor een man geboren in 1980. De gemiddelde 19-jarige Nederlandse vrouw meet 169,3 cm versus 170,7 cm voor degenen die in 1980 zijn geboren.

De studie zei dat verschillende factoren, waaronder immigratie en voeding, waarschijnlijk de oorzaak zijn van de verandering in schaal, die anderhalve eeuw van snelle groei in het land weerspiegelt.

De studie merkte op: “In de afgelopen eeuw is onze groei groter en groter geworden, maar sinds 1980 is de groei gestopt.”

“Mannen geboren in 2001 verloren gemiddeld 1 cm in vergelijking met de groep uit 1980 en vrouwen gemiddeld 1,4 cm.”

Maar niet alles is verloren.

“Nederland blijft het grootste land ter wereld”, zegt CBS in een verklaring.

De Nederlanders halen de Montenegrijnse mannen in die op de tweede plaats kwamen, gevolgd door Estland en Bosnië. Onder verwijzing naar cijfers van het Global Network of Health Scientists (NCD-RisC), zei CBS dat Nederlandse vrouwen langer zijn dan vrouwen in Montenegro, Denemarken en IJsland.

Jongere mannen zijn te vinden in Oost-Timor, terwijl kleinere vrouwen worden gevonden in Guatemala.

– Slechte eetgewoonten –

De redenen achter deze neergang zijn niet helemaal duidelijk.

Een factor is volgens de studie immigratie, “vooral voor mensen van niet-westerse afkomst”, die meestal kleiner is.

READ  Israël betreurt de aanwezigheid van een Europese diplomaat op een sleutelpositie in Iran

Maar ook onder Nederlanders van wie de ouders en grootouders in Nederland zijn geboren, zegt ze dat de groei ‘gestagneerd’ is. Mannen zijn sinds de jaren tachtig niet meer gegroeid, terwijl er een “neerwaartse trend” is bij vrouwen.

Dit kan worden verklaard door de “biologische limiet”, maar heeft waarschijnlijk ook te maken met “slechte eetgewoonten en overmatig energieverbruik tijdens het groeiseizoen”.

Het onderzoek is gebaseerd op de subjectieve metingen van 719.000 Nederlanders in de leeftijd van 19 tot 60 jaar.

Nederlanders waren niet altijd zo groot.

Aan het begin van de 19e eeuw was het klein naar Europese normen en het begon pas in de jaren 1840 in de rangorde te stijgen.

Een eeuw geleden waren de langste mannen in de Verenigde Staten of Scandinavië. Pas bij de generatie die eind jaren vijftig werd geboren, wonnen de Nederlanders de titel.

De redenen voor de omvang van de Nederlanders zijn nog steeds niet duidelijk.

Een veelgehoorde mythe dat Nederlandse kaasliefhebbers cool zijn omdat ze zoveel zuivel consumeren, is door wetenschappers ontkracht.

CBS zei dat grotere welvaart en “natuurlijke selectie waarbij langere mannen en vrouwen meer kinderen hebben dan kleinere stellen” waarschijnlijk de echte reden zijn.