Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De NAVO beschouwt het Zweedse lidmaatschap in juli als “volledig mogelijk”.

De NAVO beschouwt het Zweedse lidmaatschap in juli als “volledig mogelijk”.

Voor NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, “is er nu een speciaal venster na de Turkse verkiezingen en de vorming van het Turkse parlement.”

Artikel geschreven door

gepubliceerd

updaten

leestijd : 1 minuut.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op 23 mei 2023 in Brussel (België).  (Dursun Ademir/Anadolu Agentschap/AFP)

Mijn boodschap is dat het binnen ons bereik ligt.” Het lidmaatschap van Zweden in de NAVO is “best mogelijk” Vanaf nu tot aan de NAVO-top in Vilnius in juli, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg dinsdag 30 mei.

“Er zijn geen garanties, maar het is absoluut mogelijk om met een oplossing te komen waarmee een volwaardig lidmaatschapsbesluit kan worden genomen.” Van Zweden naar de top, zo werd aangekondigd tijdens een persconferentie in Oslo (Noorwegen), waar deze week een informele bijeenkomst plaatsvindt van de hoofden diplomatie van de NAVO-landen. “We hebben geen zekerheid. We hebben het natuurlijk over soevereine beslissingen van nationale parlementen.”wees er echter op “Natuurlijk was het mogelijk.”

Voor de secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, “Er is nu een speciaal venster na de Turkse verkiezingen en de vorming van het Turkse parlement.”. Turkije is samen met Hongarije het enige van de 31 NAVO-landen dat het lidmaatschap van Zweden nog niet heeft geratificeerd. Finland werd op 4 april officieel het 31e lid van de NAVO.

“Voortdurende contacten met de Turkse autoriteiten”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag herkozen werd voor een termijn van vijf jaar, blokkeerde deze Zweedse kandidatuur. Stockholm wordt ervan beschuldigd leden van de Turkse oppositie en Koerdische activisten te huisvesten van bewegingen die Ankara als “terroristisch” beschouwt. Jens Stoltenberg zei van wel “Voortdurende contacten met de Turkse autoriteiten” Om te proberen de laatste obstakels weg te nemen.

READ  Nazanin Zaghari-Ratcliffe, een Brits-Iraanse die sinds 2016 in Iran wordt vastgehouden, is terug in het VK