Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De LinkedIn Hiring Scam: pas op voor deze grootschalige zwendel

De LinkedIn Hiring Scam: pas op voor deze grootschalige zwendel

Deze ‘LinkedIn-rekruteringszwendel’, gespot in de VS, begint zich zorgen te maken aan deze kant van de Atlantische Oceaan. Als gevolg van een complete rekruteringsfout heeft deze zwendel met name aan populariteit gewonnen door de democratisering van werken op afstand in verband met de pandemie.

Werken op afstand inspireert oplichters. De “LinkedIn-rekruteringszwendel” is de afgelopen weken vermenigvuldigd met de democratisering van werken op afstand in verband met de Covid-19-pandemie, de recente golf van ontslagen binnen technologiebedrijven en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Cyberbeveiligingsbedrijf Zscaler waarschuwde vorige maand tientallen Amerikaanse bedrijven voor de zwendel, volgens een onderzoek dat het op zondag 26 februari heeft uitgevoerd en vrijgegeven. financiële tijden. En het feit blijft dat Frankrijk in een steeds meer onderling verbonden mondiale arbeidsmarkt misschien niet immuun is.

Nepbedrijven en nepinterviews

Concreet hebben de misdadigers een uitgebreid plan ontwikkeld om hun doelen te bereiken. Deze laatsten nemen over het algemeen contact op met hun doelwitten via InMail, de berichtenfunctie van LinkedIn, voordat ze een schijnaanwervingsproces opzetten.

Om dit te doen, maken oplichters websites die die kopiëren van bedrijven die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar werk, zoals Zscaler, Intellectsoft en Zuora. Zodra het contact tot stand is gebracht, nodigen ze slachtoffers uit om hun persoonlijke gegevens op de site in te vullen, voordat ze op afstand interviews afnemen op Skype. Ze gaan zelfs zo ver dat ze Skype-profielen maken door het imago van een echte recruiter te kopiëren van de bedrijven waar werkzoekenden op solliciteren.

“We zien hoe websites worden gebouwd, we zien telefoonnummers met iemand die de telefoon opneemt en namens het bedrijf opneemt. We zien een evolutie naar meer geavanceerde misleiding”, analyseert Oscar Rodriguez, vice-president productbeheer bij LinkedIn, voor de Amerikaanse krant.

Door dit proces konden de oplichters gevoelige bankgegevens van hun slachtoffers ontfutselen. Ze vroegen hun doelwitten met name om betaald te worden voor computerapparatuur of training.

Sinds 2020 neemt het aantal fraudegevallen toe

Volgens cijfers van de Federal Trade Commission werden in 2021 en 2022 bijna 100.000 arbeidsmarktfraude geregistreerd in de Verenigde Staten.

De omvang van deze zwendelpraktijken in het land is sinds 2020 niet gestopt met stijgen, aangezien hun schatting op dat moment ongeveer $ 150 miljoen bedroeg, meer dan € 140 miljoen. Dan kosten ze ongeveer 200 miljoen dollar in 2021 en vervolgens 367,4 miljoen dollar in 2022, ofwel respectievelijk 190 miljoen euro en 344,2 miljoen euro.

Hoe bescherm je jezelf tegen deze zwendel?

Om uzelf tegen deze zwendel te beschermen, is het advies van experts om er zeker van te zijn wie uw gesprekspartner is. LinkedIn heeft bepaalde functies geïmplementeerd om dit fenomeen te verminderen, zoals een gedateerde indicatie van profielgebruik of nieuwe waarschuwingsberichten.

In een persbericht van de Amerikaanse krant maakte LinkedIn bekend dat het tussen januari en juni 2022 22 miljoen nepaccounts had geblokkeerd. Daarvan werd 75% geschorst tijdens de accountregistratie.

READ  Moonbounce, de gevaarlijke malware die zich verbergt in het flashgeheugen van moederborden