Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De landen van de Westelijke Balkan voeren hun provocaties tegen Athene op

De landen van de Westelijke Balkan voeren hun provocaties tegen Athene op

De ergernis van Albanië, Noord-Macedonië en Bulgarije over het vooruitzicht van Kiev’s snelle toetreding tot de Europese Unie doet de diplomatieke spanningen in de regio opnieuw oplaaien.

De afgelopen jaren heeft Athene zijn best gedaan om goede nabuurschapsbetrekkingen in de regio te behouden: energiepartnerschappen, handelsovereenkomsten en het oplossen van historische conflicten. Deze inspanningen, die voor een groot deel werden geholpen door de openstelling van het Europese perspectief voor de Westelijke Balkan, wierpen hun vruchten af. De afgelopen dagen is echter duidelijk geworden dat de buurlanden van de Balkan afstand nemen van hun Europese droom en bilaterale provocaties met Athene uitvoeren.

Beginnend vanuit Noord-Macedonië. In 2018 ondertekende het land de Prespa-overeenkomsten met Griekenland, waarbij Skopje ermee instemde de geografische term ‘Noord’ aan de naam van het land toe te voegen om het te onderscheiden van de Griekse provincie Macedonië. Deze nieuwe naam maakte een einde aan ruim zevenentwintig jaar semantische verwarring. Op 12 mei, tijdens haar inauguratietoespraak, gebruikte de nieuwe nationalistische president Gordana Seljanovska van VMRO-DPMNE echter…

Dit artikel is bedoeld voor abonnees. Je hebt nog 77% om te ontdekken.

Flash-uitverkoop

1 euro per maand gedurende 3 maanden. Zonder verplichting.

Al geabonneerd? Inloggen

READ  Wat is er bekend over de inval in de regio Belgorod in Rusland?