Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De lancering van de Russische maansonde Luna-25 in een baan om de aarde

De lancering van de Russische maansonde Luna-25 in een baan om de aarde

Het Soyuz-2.1b-lanceervoertuig met de Fregat-bovenste trap en de Luna-25-maanlander stijgen op vanaf het lanceerplatform op de Vostochny-cosmodrome in de Amoer-regio, Rusland, 11 augustus 2023. Roscosmos/Reuters

Volgens Roscosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, “werken alle systemen van Luna-25 normaal”.

Het Russische ruimteagentschap Roscosmos heeft aangekondigd dat de eerste Russische maansonde die in bijna 50 jaar is gelanceerd, Luna-25, met succes in een baan om de maan is gebracht op woensdag 17 augustus. “Voor het eerst in de hedendaagse geschiedenis van Rusland Een automatisch station werd om 12.03 uur Moskou-tijd in een baan om de maan gebracht(11:03 uur in Parijs), vertelde de persdienst van Roscosmos aan AFP. De lancering van de Luna-25-sonde is de eerste maanmissie van Moskou sinds 1976, toen de USSR pionierde in de verovering van de ruimte. “Alle Luna-25-systemen werken normaal en de communicatie ermee is stabielVolgens dezelfde bron.

En Roskosmos verklaarde in een verklaring dat de baan werd gemaakt met behulp van de motor van de sonde, die twee keer was aangesloten, beginnend om 11:57 uur Moskou-tijd, de eerste keer gedurende 243 seconden en de tweede keer gedurende 76 seconden. Het bureau verklaarde dat de sonde in een baan om de maan zal draaien, op 100 km van het oppervlak, vóór de geplande landing op maandag, ten noorden van de Bogoslavsky-krater op de zuidpool van de maan.

Eerste foto’s

Deze zondag hebben de camera’s die op de sonde zijn geïnstalleerd de eerste foto’s gemaakt vanuit de ruimte, waar we de elementen van de sonde samen met de aarde en de maan in de verte kunnen zien, kondigde Roscosmos aan. De sonde van bijna 800 kilogram, gedragen door een Sojoez-raket, vertrok in de nacht van 10 op 11 augustus vanaf de Vostochny-cosmodrome in het Verre Oosten.

De sonde, die een jaar op de maan zal blijven, zal monsters moeten nemen en de maangrond moeten analyseren. “Voor het eerst in de geschiedenis vindt er een maanlanding plaats op de zuidpool van de maan. Tot nu toe landde iedereen in de tropische zone”, zei een van de hoogste functionarissen van Roskosmos, Alexander Blokhin, in een recent interview met de officiële krant Rosska Gazeta.

De missie moet een nieuwe impuls geven aan de Russische ruimtevaartsector, die al jaren te kampen heeft met financieringsproblemen en corruptieschandalen en nu geïsoleerd is door het conflict in Oekraïne. President Vladimir Poetin heeft beloofd het Russische ruimteprogramma ondanks de sancties voort te zetten, daarbij verwijzend naar het voorbeeld van de Sovjet-Unie die in 1961 haar eerste man de ruimte in stuurde, te midden van oplopende spanningen tussen Oost en West.

“data-script =” https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js”>

READ  Hier zijn de eerste afbeeldingen van Samsung-horloges met dunne bezels