Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De krankzinnige rijkdom van de Humboldtstroom, aan de oorsprong van een supervisserij, wordt nu bedreigd

De krankzinnige rijkdom van de Humboldtstroom, aan de oorsprong van een supervisserij, wordt nu bedreigd

Vind hier alle afleveringen van de Earthbeat-serie.

Het is noch de sterkste noch de breedste zeestromingen. Nog minder dan die fundamentele pulsaties die het leven van onze planeet doordringen, zoals de beroemde Golfstroom. “Eerlijk gezegd is het effect van de Humboldtstroom op het wereldklimaat niet erg belangrijkOceanografen en klimatologen François Colas en Vincent Esceven zijn het daarmee eens. Het zal verdwijnen – wat waarschijnlijk niet zal gebeuren – dat de belangrijkste fysieke evenwichten niet worden verstoord. » Het volstaat te zeggen dat men zich kan afvragen wat deze 50 tot 200 kilometer brede strook koud water die grenst aan de westkust van Zuid-Amerika doet in een reeks artikelen gewijd aan de diepe ademhaling van de planeet. Behalve dat onderzoekers van het Research Institute for Development (IRD) vervolgen: Aan de andere kant is de impact ervan op ecologisch, biologisch en economisch vlak groot, essentieel voor Zuid-Amerika, maar op grotere schaal voor de wereld. »

We zijn gewaarschuwd. Met de Humboldtstroom komen we niet in een land van tegenstellingen, maar een land van tegenstellingen en uitzonderingen. De oorsprong, actie, gevolgen en naam alleen al maken het tot een apart fenomeen. Het lijkt erop dat de zaak is beslist: een krachtige instroom van koud water uit Antarctica zal 5.000 km langs de kust van de Stille Oceaan stromen, waardoor de oceanische voedselketen zo sterk wordt versterkt dat bouw sinds het midden van de 20e eeuw is toegestaan .H Een eeuw van ’s werelds meest productieve industriële visserij, van Chili tot Peru.

Deze algemene kijk op het fenomeen is vandaag nog steeds terug te vinden in een aantal werken bestemd voor het grote publiek. Het is echter onvolmaakt in zijn gevolgen en verkeerd in zijn oorzaken. De mens heeft niet gewacht tot de jaren vijftig en de tweede landbouwrevolutie om te begrijpen wat hij kon winnen met de uitzonderlijke natuurlijke hulpbronnen van deze regio. Van hun aankomst op het continent, zeker veertienduizend jaar geleden, tot de guano-verzamelaars in de negentiende eeuwH eeuw, via de eerste echte steden die meer dan vijfduizend jaar geleden werden gebouwd en tot aan de Inca’s, maar toch gevestigd in de bergen, ongeveer 200 kilometer van de kust, de geschiedenis van het bestaan ​​van sapiens In dit deel van de Nieuwe Wereld was in feite, waarop we zullen terugkomen, de omringende vorm.


READ  8 tekenen van een slechte gezondheid in uw ogen

“zachte” handel

Maar laten we eerst de belangrijkste fout in onze korte definitie corrigeren: een krachtige stroom koud water uit Antarctica. Welnee! Eerst werd de circulatie waargenomen langs de oostkust ” zacht “François Colas dringt aan: een paar centimeter per seconde, terwijl de Golfstroom het water met een snelheid van meer dan een meter per seconde voortstuwt. En bovenal komt het koude water niet uit het zuiden, maar… van de bodem. In hun laboratorium op de Jussieu-campus in Parijs leggen François Cola en Vincent Chevin, met ondersteunende grafieken, de fenomenologische volgorde uit. Ten eerste is er de wind die tegen de klok in draait rond de enorme orkaan die zich in het midden van de Stille Zuidzee heeft geïnstalleerd. Aan deze kant van de oceaan waait het van zuid naar noord. Water moet langs de kust worden geduwd. Behalve dat hij niet alleen is. Daarbij komt nog de Corioliskracht die het gevolg is van de rotatie van de aarde. Dit alles leidt ertoe dat oppervlaktewater niet naar het noorden, maar naar open zee wordt geduwd. En aangezien het nodig is om het zeeniveau gelijk te maken, stijgt het water uit de diepte. Langzame beweging, heel langzaam, ongeveer een meter per dag, maar meedogenloos.

Je hebt nog 84,55% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.