Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De James Webb-telescoop onthult een verbluffend beeld van de Kartwell Wheel Galaxy

De NASA Dinsdag bracht hij een zeldzaam en verbluffend beeld uit van een melkwegstelsel op 500 miljoen lichtjaar afstand, de Cartwheel Galaxy, waarvan de ringen tot nu toe met ongeëvenaarde helderheid pronken dankzij een gloednieuwe. James Webb Ruimtetelescoop.

Net als onze Melkweg geloven astronomen dat heelal Het wagenwiel was ooit een spiraalstelsel. Maar een verbazingwekkende gebeurtenis gaf het zijn vorm: de botsing met een ander, kleiner sterrenstelsel (niet zichtbaar op de foto).

Toen vormden zich twee ringen vanuit het midden van de botsing, vergelijkbaar met rimpelingen in concentrische cirkels veroorzaakt door een kiezelsteen die in het water werd gegooid. Dit heeft het zijn suggestieve naam opgeleverd. De eerste ring, in het midden, is erg helder en de tweede, buiten, breidt zich al 440 miljoen jaar uit. Terwijl het uitzet, botst de ring met het omringende gas, wat resulteert in stervorming.

READ  Wachtwoorden eindigen binnenkort?

Nieuwe details tot nu toe verborgen

Dit sterrenstelsel is al waargenomen door de Hubble-ruimtetelescoop, maar de infraroodmogelijkheden van James Webb onthullen nieuwe details die tot nu toe verborgen waren, waardoor een grote hoeveelheid stof kon worden gezien.

De samengestelde afbeelding, afkomstig van waarnemingen door twee wetenschappelijke instrumenten van de telescoop, toont ook twee andere kleine sterrenstelsels, evenals verschillende andere sterrenstelsels op de achtergrond.

‘voorbijgaande’ toestand

In zijn verklaring zei NASA dat de Cartwell Wheel Galaxy zich nog steeds in een “voorbijgaande” staat bevond. Hoewel de James Webb-telescoop “ons een kijkje geeft in zijn huidige staat, geeft het ons ook een idee van wat er in het verleden mee is gebeurd en hoe het in de toekomst zal evolueren.”

De James Webb Telescope, een technisch juweeltje van 10 miljard dollar, werd ongeveer zeven maanden geleden de ruimte in gelanceerd, 1,5 miljoen kilometer van de aarde.