Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De James Webb-telescoop onthult de eerste afbeelding van een exoplaneet

Ongeveer 15 tot 20 miljoen jaar oud, het is klein op planetaire schaal. NASA denkt echter dat dit een “keerpunt” is voor de astronomieHet is niet de eerste keer dat een directe opname van een exoplaneet is gemaakt.

Artikel door

gepubliceerd

Modernisering

leestijd : 1 minuut.

Afbeelding van een gasreuzenplaneet. De James Webb Space Telescope heeft de eerste directe opname gemaakt van een exoplaneet, dat wil zeggen een planeet buiten ons zonnestelsel, volgens NASA-blogbericht (in Engels) Verschenen op donderdag 1 september.

De exoplaneet, die reageert op de naam HIP 65426 b, is zes tot twaalf keer de massa van Jupiter, een schatting die de telescoop zou moeten helpen verfijnen. Zijn leeftijd is ongeveer 15 tot 20 miljoen jaar, wat klein is op planetaire schaal, vooral als we het vergelijken met de aarde en ongeveer 4,5 miljard jaar oud is, zei NASA. Maar het leven zoals we het kennen zou daar onmogelijk zijn.

“Dit is een keerpunt, niet alleen voor Webb, maar voor de astronomie in het algemeen.”Sasha Hinckley, hoogleraar astrofysica aan de Universiteit van Exeter, geciteerd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Het is echter niet de eerste keer dat een directe opname van een exoplaneet is gemaakt. De legendarische Hubble-ruimtetelescoop, gelanceerd in 1990 en nog steeds in bedrijf, heeft dat al gedaan.

READ  Een van de krachtigste raketten ooit gebouwd gaat naar de maan

Maar deze foto “Illustreer de weg vooruit voor verkenning van exoplaneet Webb”Nasa. Het feit dat de James Webb-telescoop erin slaagde het beeld te schetsen “Houdt de toekomstige mogelijkheden van Far Worlds Studies”Agentschap voortgezet. De foto werd in vier exemplaren gepubliceerd, telkens met een ander optisch filter. De grote afstand tussen deze exoplaneet en zijn ster maakte het gemakkelijk om ze van elkaar te onderscheiden.