Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De InSight-sonde is met pensioen gegaan na 4 jaar luisteren naar de ingewanden van de Rode Planeet

De InSight-sonde is met pensioen gegaan na 4 jaar luisteren naar de ingewanden van de Rode Planeet

De sonde heeft sinds 15 december geen signaal meer uitgezonden wegens gebrek aan voldoende stroomvoorziening.

Artikel geschreven door

gepubliceerd

Bijwerken

leestijd : 1 minuut.

Het einde van de InSight-missie. Na vier jaar in bedrijf te zijn geweest, kondigde NASA op woensdag 21 december aan dat het het contact met zijn Mars-rover had verloren, die naar het binnenste van de Rode Planeet luisterde om zijn geheimen te onthullen.

Het laatste signaal ontvangen van InSight was op 15 december. Sindsdien heeft NASA tevergeefs twee keer geprobeerd contact op te nemen, waardoor de teams tot de conclusie kwamen dat de batterijen nu leeg zijn. “Rust maar goed uit, kleine sonde.”NASA’s Propulsion Laboratory schreef woensdag op Twitter.

De sonde heeft al enkele weken weinig stroom meer, doordat stof van Mars zich ophoopt op de zonnepanelen. Dit fenomeen is inmiddels bekend bij de US Space Agency. Laatstgenoemde verwacht het voor zijn andere toestellen naar Mars te hebben gestuurd.

Vier jaar “briljant wetenschappelijk werk”

De InSight-sonde arriveerde in november 2018 op Mars, met name in samenwerking met het Franse nationale centrum voor ruimtestudies. Uitgerust met een ultragevoelige seismometer van Franse makelij, registreerde hij meer dan 1 300 “Martiaanse aardbevingen”, waaronder enkele veroorzaakt door de inslag van meteorieten. Een van hen, die een jaar geleden gebeurde, was zo krachtig dat het blokken ijs op het oppervlak van Mars gooide.

“Als afscheid nemen van een ruimtevaartuig altijd een trieste zaak is, is het geweldige wetenschappelijke werk van Insight reden voor een feestje.”Thomas Zurbuchen, Associate Administrator bij NASA, reageerde in een persbericht. Dankzij de analyse van seismische golven die de ingewanden van de planeet doorkruisen, maakte de missie het mogelijk om meer te weten te komen over de binnenste lagen van Mars. Wetenschappers konden bijvoorbeeld bevestigen dat de kern van de planeet inderdaad vloeibaar is, en de dikte van de korst bepalen, die minder dicht is dan eerder werd gedacht.

READ  Bye Bye Crew Dragon: SpaceX heeft zijn bemande capsules stopgezet