Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De hypnotiserende dubbelganger van Tilda Swinton

De hypnotiserende dubbelganger van Tilda Swinton

Bekijk “wereld” – niet te missen

Een jaar geleden ontdekten toeschouwers de bioscoop van Joanna Hogg toen iemand met intimiteit een album opende souvenir. Deel een en deel twee (2022). In deze dubbelfilm blikt de in 1960 in Londen geboren regisseur en fotograaf terug op haar leven als student en haar opkomst als kunstenaar. Twintiger Julie (Onnor Swinton Byrne) lijdt aan een destabiliserende relatie met haar beau. Zijn moeder (Tilda Swinton) is een dame van elegantie heel Brits, Ze verschijnt als een toevluchtsoord: Julie komt haar koffers pakken bij haar ouders, terwijl ze zichzelf herbouwt en haar verhaal keer op keer opnieuw vertelt om materiaal te maken voor haar eerste film.

zonder er een derde deel van uit te maken gedenkteken, onsterfelijke dochter, De zesde speelfilm van Joanna Hough, aan wie het Centre Pompidou in Parijs een retrospectieve heeft opgedragen, dertig jaar later worden Jolie en haar moeder voortgestuwd. Maar hier belichaamt Tilda Swinton beide personages: het is het idee van de actrice, jeugdvriendin Joanna Hough, die de bal in de sprong vangt, en de onderneming van de filmmaker in dit verbazingwekkende en onvermijdelijk iconische land.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Het Centre Pompidou wijdt een retrospectief aan de Britse filmmaker Joanna Hogg

Een bedrieglijk routineus scenario

Hier is Julie, in de vijftig met een vriendelijke uitstraling, en haar moeder Rosalind, met haar witte piekhaar, in dezelfde groene jurk als in souvenir. De twee vrouwen komen een paar dagen doorbrengen in een verloren hotel op het Engelse platteland, naar het voorbeeld van het landhuis waar Rosalind vroeger woonde. Julie gaat naar een film over haar moeder en neemt met een schuldgevoel discreet hun gesprekken op op haar smartphone.

Het verhaal wordt dikker naarmate het acteerwerk van Tilda Swinton, samen met de montage, andere ruimteperioden suggereert en geesten toelaat om binnen te komen.

‘S Nachts bonzen de ramen, Julie kan nauwelijks slapen. Zijn omzwervingen in de blauwgroene lanen lonken stralend (1980), van Kubrick, maar dan in de vorm waarin we gevangen zaten Eeuwige dochter Een film van twee personages en één lichaam, geschoten op 16 mm. in zwakke excuses (1988), een verhaal over een tweeling gespeeld door Jeremy Irons, gebruikte David Cronenberg speciale effecten om hun tandem op het scherm tot leven te brengen. Joanna Hough filmt afwisselend de dochter en de moeder, in een reeks van omgekeerde opnames. Het idee van dubbelzinnigheid dat vanaf het begin in het script binnendringt, een pseudo-routine.

READ  Gabriella en Jacques de Monaco, elegant en gelukkig met hun vader: een magische koets getrokken door een paard, en Charlene is afwezig

Rosalind en Julie praten, eten hun maaltijden, de moeder slikt haar pillen, de dochter maakt zich druk, maakt een wandeling met de hond, enz. De camera beweegt van de ene naar de andere, en de kijker, die de twee vrouwen niet samen dezelfde kamer ziet bezetten – behalve tijdens een stealth-opname, waar Rosalind een beetje wazig is – kan verhalen verzinnen. Er is een magisch plan, waarbij het gezicht van de receptioniste (Carly Sophia Davies) wordt weerspiegeld in haar zakspiegeltje, alsof ze Julie bespioneert. Het verhaal zwelt aan als het acteerwerk van Tilda Swinton, samen met de montage, suggereert dat andere ruimtetijden en geesten zijn toegestaan.

Je hebt 24,01% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.