Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Hubble-overlevende sluit zijn jaar 2021 af met een geweldig uitzicht

Hubble geeft ons nog een laatste geweldige foto voor oudejaarsavond, na een jaar vol avonturen 2021.

Wat een Hubble-jaar! De beroemdste ruimtetelescoop zag in 2021 duizend avonturen, maar grootvader blijft zich ondanks zijn wettelijke leeftijd verzetten; Hij sloot zijn jaar goed af met een geweldig schot dat al eerder was gespot WetenschapAlert.

We hebben NGC 3568 ontdekt, een sterrenstelsel waarvan de massa, zoals altijd, goed is gemarkeerd door NASA-teams. Het is representatief voor een enigszins speciale klasse van spiraalstelsels, zuilvormig Spiraalstelsels geblokkeerd Geschreven door … Edwin Hubble zelf in De reeks die zijn naam draagt.

In tegenstelling tot andere vertegenwoordigers van dit type, verschijnen de armen van deze sterrenstelsels niet rechtstreeks vanuit het centrum; Ze beginnen aan de uiteinden van een groep sterren, die vaak zeer verbluffende beelden opleveren, zoals de beelden die werden gebruikt om deze beelden te maken.

Want zoals alle afbeeldingen van ruimtetelescopen, werd het eindresultaat niet rechtstreeks door Hubble vastgelegd. Het is een combinatie van een groot aantal afbeeldingen gemaakt door verschillende instrumenten, die door astronomen zijn gesynthetiseerd en ingekleurd.

© ESA / Hubble & NASA, M. Sun

Liefhebbers van astronomie vormen de kern van het proces

Een ander interessant aspect dat niet zichtbaar is op deze foto, is het kleine verhaal dat ertoe heeft geleid. Niets zou mogelijk zijn zonder de bijdrage van een groep amateur-astronomen uit Nieuw-Zeeland. In 2014 zagen ze een korte maar zeer intense flits van het sterrenbeeld Centaur. Geïntrigeerd begint deze laatste een klein onderzoek om de oorsprong te achterhalen.

Ze konden zich verre van voorstellen hoeveel geluk ze hadden; NASA heeft bevestigd dat het zojuist een supernova-explosie heeft gezien, 57 miljoen lichtjaar verwijderd van de aarde. Een vluchtig en moeilijk waarneembaar fenomeen, maar astronomen blijven er dagelijks naar zoeken om de geheimen van het leven van sterren te ontrafelen. Dus nodigde het bureau de goede oude Hubble uit om eens van dichterbij te kijken. Het waren de gegevens die hij tijdens dit visioen teruggaf die het mogelijk maakten om dit prachtige beeld te produceren.

READ  Overstromingen: is er een verband tussen koude druppel- en hittekoepels?

Het Hubble-jaar was rijk aan nieuws, waaronder Bijdragen zijn nog steeds vereist, voor hem Frequente crashes En de laatste take-off van zijn nieuwe eigenaar, James Webb Ruimtetelescoop. Deze laatste zou dit soort feedback ook nog verder kunnen pushen; Omdat het infraroodstraling waarneemt, kan het door gas- en stofwolken heen kijken om de geboorte van sterren in zijn kraamkamer direct te observeren.

Mooie beloften zullen Hubble daarom niet doden. Dit is in ieder geval een mooi resultaat voor NASA, wiens besluit voor 2022 zeker zal zijn om dit prachtige avontuur dat al meer dan drie decennia aan de gang is zoveel mogelijk te verlengen. Met deze twee complementaire instrumenten nu in een baan om de aarde, zal 2022 zeker een geweldige vintage zijn voor liefhebbers van astronomie.