Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De hervormingsgezinde Masoud Pezeshkian leidt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Iran

De hervormingsgezinde Masoud Pezeshkian leidt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Iran

In Iran zal een tweede stemronde nodig zijn om een ​​opvolger te benoemen voor president Ebrahim Raisi, die op 19 mei omkwam bij een helikopterongeluk. De stemming die gepland staat voor 5 juli zal moeten beslissen tussen de hervormingsgezinde kandidaat Masoud Pezeshkian en de harde conservatieve Saeed Jalili, die de eerste plaats behaalde in de eerste ronde op vrijdag 28 juni. De onthouding, die een recordniveau heeft bereikt, is de grootste winnaar tot nu toe van het overleg.

De laatste door het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigde resultaten, namelijk dat het 19 miljoen stemmen behaalde op een totaal van 26 miljoen, oftewel een deelnamepercentage in dit stadium van 40%, getuigen van de onmacht van het hervormingsgezinde kamp, ​​dat niet in staat was winnen. Het mobiliseren van onbesliste kiezers en zelfs enkele traditionele kiezers. Masoud Pezeshkian wist 44% van de stemmen te behalen, vergeleken met 38% voor Saeed Jalili.

De verkiezingscampagne van Masoud Pezeshkian, voormalig parlementslid en voormalig minister van Volksgezondheid onder de reformistische president Mohammad Khatami (1997-2005), verliep traag. De kandidaat overschreed geen enkele rode lijn in zijn toespraken, bijeenkomsten en op de Iraanse televisie, en hij herhaalde voortdurend zijn absolute loyaliteit aan Opperste Leider Ali Khamenei, de grootste autoriteit van het land en het grootste obstakel op de weg naar enige vooruitgang. Verandering in Iran.

“Sinds de dag dat ik me aanmeldde [comme candidat à la présidentielle], “Ik zei dat ik het beleid van de Opperste Leider zou voortzetten.”herhalen. Zelfs zijn besluit om in 2015 een diplomatiek adviseur te benoemen, Mohammad Javad Zarif, het voormalige hoofd van de Iraanse diplomatie (2013-2021) en de architect van de overeenkomst over het nucleaire dossier, overtuigde de reformistische electorale basis niet van zijn vermogen om significante veranderingen teweeg te brengen. verander de situatie. in Iran. De nucleaire ‘deal’ is afgelopen sinds de Verenigde Staten er in 2018 eenzijdig uit stapten, onder voormalig president Donald Trump. Amerikaanse sancties, die sindsdien opnieuw zijn opgelegd, wurgen de Iraanse economie, die ook lijdt onder wanbeheer en welig tierende corruptie.

READ  Het hoofd van de Europese diplomatie waarschuwt dat "een zwakke Poetin een groter gevaar is"

De morele politie is nog steeds zeer aanwezig

Onder de grote meerderheid van onthoudingen zijn velen van mening dat de president geen partij is voor de Opperste Leider, een meester van de repressie die op elk moment elke dissonante stem kan aanvallen. Dat hebben ze geprobeerd, vooral in november 2019 onder het presidentschap van Hassan Rouhani, die als gematigd werd gepresenteerd. Minstens 305 demonstranten werden gedood vanwege hun protest tegen de hoge brandstofprijzen en obstructie van het Iraanse politieke systeem. De internetdienst was in het hele land gedurende ongeveer tien dagen verbroken. Sommige leden van de entourage van de heer Pezeshkian, die in 2019 verantwoordelijke posities op zich namen, probeerden zichzelf te verdedigen tegen elke medeplichtigheid aan deze repressie, blijkbaar zonder te overtuigen.

Je hebt nog 56,47% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.