Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De hersenen laten je overdag slapen om te herstellen

De hersenen laten je overdag slapen om te herstellen

We weten allemaal dat een gebrek aan slaap de alertheid vermindert, leidt tot onzorgvuldige fouten en prikkelbaarheid verergert. Onderzoek suggereert dat deze momenten van verbijstering worden veroorzaakt door de onderbreking van de elektrische activiteit van bepaalde neuronen, waardoor een plaatselijke “microslaap” ontstaat die bepaalde hersenfuncties verandert. Alsof je letterlijk staand kunt slapen!

Met bijna 50% van de bevolking die doordeweeks minder dan zeven uur per nacht slaapt, is slaapgebrek de afgelopen decennia een groot probleem geworden in geïndustrialiseerde samenlevingen. Dit is een ernstiger fenomeen dan men zou denken, aangezien steeds meer onderzoeken aantonen dat dit gebrek aan slaap de ontwikkeling van een reeks ernstige chronische ziekten kan bevorderen, van hartaandoeningen tot bepaalde soorten kanker.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat slaapgebrek gevolgen heeft voor het algehele functioneren van een vermoeide persoon: afleiding, gebrek aan alertheid achter het stuur, prikkelbaarheid, gebrek aan aandacht op het werk of voor dierbaren, om er maar een paar te noemen. Maar waarom hebben de hersenen het zo moeilijk om met slaapgebrek om te gaan?

Hersenactiviteit verbruikt 20% van alle lichaamsenergie

Neuronen zijn cellen die de eigenschap hebben geactiveerd te worden door verschillen in elektrische potentialen en deze verschillen te gebruiken om informatie te verspreiden door contact te maken met andere neuronen. Net als alle cellen in het lichaam kunnen zenuwcellen niet constant actief zijn en moeten ze rusten om hun energiebronnen aan te vullen. Denken is hard werken dat bijna 20% van alle energie van het lichaam verbruikt! De elektrische activiteit van neuronen varieert dus sterk, afhankelijk van of de hersenen wakker of slapend zijn: tijdens het waken zijn de meeste neuronen in een actieve toestand, in staat om een ​​elektrische stroom te verspreiden.

READ  Hoe kan Frankrijk op de maan lopen?

Tijdens de slaap is het precies andersom, de meeste neuronen zijn in rust en niet elektrisch actief. Dit rustmoment geassocieerd met slaap is ook een “handtekening” voor de hersenen, een elektrisch activiteitsprofiel dat gemakkelijk kan worden gemeten met behulp van een elektro-encefalogram (EEG).

Gebrek aan slaap: de hersenen ontkoppelen je om te herstellen

Hoewel slaap over het algemeen wordt beschouwd als een wereldwijd proces dat de hele hersenen beïnvloedt, suggereren sommige waarnemingen dat het ook bepaalde delen van de hersenen kan omvatten. Sommige dieren zoals vogels en dolfijnen hebben bijvoorbeeld het vermogen om de helft van hun hersenen te laten slapen terwijl de andere helft wakker blijft (vandaar de uitdrukking “slapen met één oog open”!). Recent werk suggereert dat een soortgelijk fenomeen kan optreden wanneer de hersenen een gebrek aan slaap ervaren. De onderzoekers merkten dat wanneer de modeldieren gedwongen werden om lange tijd wakker te blijven, neuronen in bepaalde delen van de hersenen tijdelijk stopten met werken.

Hoe langer het slaaptekort aanhield, hoe vaker deze functie werd onderbroken en het vermogen van de dieren om bepaalde taken uit te voeren die normaal gesproken gemakkelijk zouden zijn geweest, werd aanzienlijk aangetast. Met andere woorden, wanneer de hersenen moe zijn, dwingt de verhoogde werklast sommige neuronen om te “slapen” en deze lokale gedeeltelijke slaap leidt bijgevolg tot een afname van de prestatie-efficiëntie die van deze neuronen afhangt. Als je moe bent en moeite hebt met het uitvoeren van een routinetaak, is de kans groot dat je het slachtoffer bent van die slapende neuronen!

READ  onderhoud. “Bij Omicron-infectie zonder vaccinatie is preventie niet voldoende.”

Een derde van ons leven brengen we slapend door.

Zoals alle organen van het lichaam, moeten de hersenen hun energie aanvullen om in topconditie te blijven. Aangezien al onze fysiologische functies, en vooral onze cognitieve functies, strikt afhankelijk zijn van een alert brein, is het niet verwonderlijk dat we bijna een derde van ons leven slapend doorbrengen! Zorgen voor je gezondheid betekent natuurlijk dat je zoveel slaap krijgt als je lichaam nodig heeft.

Hoewel we er trots op zijn dat we overmatig presteren, beschouwen sommigen slapeloosheid als een teken van luiheid. Het is goed om te onthouden dat slaap een biologische activiteit is die nodig is om de functies te behouden van het orgaan dat ons als soort definieert: onze hersenen. Onze kwaliteit van leven hangt af van voldoende slaap.

Bron

Vyazovskiy VV et al. Lokale slaap bij wakkere muizen. natuur.

* Presse Santé streeft ernaar gezondheidskennis over te brengen in een taal die voor iedereen toegankelijk is. In ieder geval kan de verstrekte informatie de mening van een gezondheidsprofessional niet vervangen.