Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De gratie van slavernij was slechts ‘het begin van een lange weg’, de koning van het land – emancipatie

De gratie van slavernij was slechts ‘het begin van een lange weg’, de koning van het land – emancipatie

Nadat de Nederlandse regering excuses aanbood voor de handel in Afrikanen in de 16e en 17e eeuw, wil de koning de “basis leggen voor een gemeenschappelijke toekomst” die alle vormen van discriminatie en onrecht zal bestrijden.

In zijn kersttoespraak juichte de Nederlandse koning deze week de excuses van de regering toe De rol van de Nederlandse staat in 250 jaar slavernij. Dit zijn “Het begin van een lange weg”hij zei. “Vandaag zal niemand verantwoordelijk worden gehouden voor de onmenselijke daden die zijn gepleegd tegen het leven van mannen, vrouwen en kinderen.”Dat zei koning Willem-Alexander vanuit woonpaleis Huis den Bosch in Den Haag.

“Maar door eerlijk de confrontatie aan te gaan met een gedeeld verleden en de misdaad van slavernij tegen de menselijkheid te erkennen, leggen we de basis voor een gedeelde toekomst.”, hij ging verder. “Een toekomst waarin we ons verzetten tegen alle hedendaagse discriminatie, uitbuiting en onrechtvaardigheid”, hij voegde toe. Willem-Alexander beloofde dat materiaal “overleving” Attentie van de vorsten van Nederland “In het komende herdenkingsjaar”En dat zouden ze zijn “gerelateerd aan”.

Ongeveer 600.000 Afrikanen werden door Nederland tot slaaf gemaakt

Slavernij hielp bij het financieren van de Nederlandse “Gouden Eeuw” van welvaart door middel van maritieme handel in de 16e en 17e eeuw. Het land verhandelde ongeveer 600.000 Afrikanen, voornamelijk naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

De Nederlandse premier Mark Rutte eiste maandag een officiële verontschuldiging van de regering voor de rol van de Nederlandse regering in de slavernij, die hij een “misdaad tegen de menselijkheid” noemde. De keuze van 19 december als datum voor de verontschuldiging heeft in binnen- en buitenland tot veel controverse geleid. Slavernij-herdenkingsorganisaties wilden de verontschuldiging op 1 juli 2023, de datum die 150 jaar markeert sinds het einde van de slavernij.

READ  Hij raakte zwaargewond bij een schietpartij in Amsterdam

De premier van Sint Maarten en de president van Suriname veroordeelden het gebrek aan dialoog van de kant van Nederland. In sommige voormalige koloniën is kritiek geuit op het uitblijven van concrete actie van de kant van de regering. Sommigen hebben om schadevergoeding gevraagd. De Nederlandse regering heeft vanaf volgend jaar een aantal grote herdenkingsevenementen toegezegd.