Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De gigantische Pons Brooks-komeet doorkruist momenteel het zonnestelsel. Hoe kunnen we hem waarnemen?

Dit is een zeldzame kosmische gebeurtenis.
De passage van komeet Pons Brooks zal inderdaad niet vóór… het jaar 2095 plaatsvinden.
Op dit moment is de komeet nog te zwak om met het blote oog waar te nemen, maar vlak na zonsondergang is hij al met een verrekijker te zien.

De laatste keer dat hij verscheen was in 1954. Zijn volgende bezoek aan de rand van de aarde zal pas in 2095 zijn. Het volstaat te zeggen dat het op zijn zachtst gezegd zonde zou zijn om deze zeldzame kosmische gebeurtenis te missen. . De gigantische komeet 12P/Pons-Brooks doorkruist momenteel ons zonnestelsel en volgt een onzichtbaar pad dat hem op 2 juni zo dicht mogelijk bij onze planeet zal brengen. Op deze datum zal de harige ster ongeveer 225 miljoen kilometer van de aarde verwijderd zijn.

Deze gigantische bal van ijs en stof, met een diameter van 20 kilometer, wordt ook wel de Duivelskomeet genoemd vanwege de twee hoorns die zijn haar vormen. Het duurt ongeveer 71 jaar om rond onze ster te draaien. Op 21 april zal komeet Pons Brooks het perihelium bereiken, het punt in zijn baan dat het dichtst bij de zon ligt. Terwijl het nadert, verwarmt zonnestraling de kern en verdampt een deel van het ijs en verandert het in gas, waardoor het zijn kenmerkende wolkeneigenschap krijgt.

Waar kijk jij aan de nachtelijke hemel?

Op dit moment is komeet Pons Brooks nog steeds te zwak om met het blote oog waar te nemen. Maar de komende weken zal de ster aan snelheid winnen en helderder en helderder worden, zozeer zelfs dat we hem ongetwijfeld vanaf de aarde zullen kunnen zien. Ondertussen kun je proberen hem net na zonsondergang te spotten met een verrekijker of een kleine telescoop. Op zondag 10 maart bevindt hij zich in de hoek van de hemel in de richting van het sterrenbeeld Andromeda. Maar je hebt een donkere lucht nodig, vrij van lichtvervuiling, en dus ver van de steden, om het hopelijk te kunnen zien.

READ  Het kwantuminternet is dichterbij gekomen met deze cruciale doorbraak

Om hem te spotten, richt u aan het begin van de nacht uw verrekijker boven de horizon naar het westen. Eventueel locatie DeSkyLive Het biedt u een kaart om het te lokaliseren op basis van uw locatie. Je kunt ook de Stellarium-app gebruiken (afdeling interne controle En robot, gratis) om het Andromeda-sterrenbeeld gemakkelijker te identificeren. Richt de camera van uw smartphone eenvoudig op de lucht om de namen van hemellichamen te onthullen. Het werd geïdentificeerd door het Charles Messier-catalogusnummer: M31.

  • Lees ook

    Ontdek – Het zonnestelsel doorkruisen: wat zijn kometen?

Zodra u hem heeft gevonden, vergeet dan niet om uw telefoon in uw zak te stoppen, zodat uw ogen kunnen wennen aan de duisternis van de nachtelijke hemel en ervoor kunnen zorgen dat ze zoveel mogelijk van het zwakke licht van de kleine ster kunnen absorberen. Het zal ook mogelijk zijn om hem achter je scherm te observeren dankzij het Virtual Telescope Project, dat zijn observaties live zal uitzenden vanaf zijn YouTube-kanaal. Daarna schijnt het helderder tot 21 april. De komeet zal vanuit ons aardse perspectief door het sterrenbeeld Vissen en vervolgens Ram gaan.


Matthieu Delacharlieri