Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Federal Reserve verhoogde de rente met een half punt, wat een buitengewone stijging is

Het enige interessante onderwerp is de inflatie, die in maart 8,5% bereikte, het hoogste niveau sinds 1981. “De inflatie is erg hoog en we begrijpen de moeilijkheden die het veroorzaakt, en we handelen snel om het terug te dringen”Dat zei de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, aan het einde van de tweedaagse bijeenkomst van het Monetair Comité van de Amerikaanse Centrale Bank. De laatste nam twee langverwachte beslissingen om de Amerikaanse economie te kalmeren. Ten eerste zijn de algemene tarieven met een half punt gestegen, de eerste stijging van een dergelijke omvang sinds 2000: ze bewegen nu in een bereik van 0,75% tot 1%.

Bovendien zal de Federal Reserve stoppen met het kopen van effecten die zijn uitgegeven door financiële instellingen. Deze maatregel, gericht op het verzekeren van marktliquiditeit en het kunstmatig laag houden van de lange rente om de economie te stimuleren, bracht de bank ertoe meer dan $9.000 miljard (€8.480 miljard) aan effecten te kopen, of het equivalent van 40% van de Amerikaanse dollar. Bruto binnenlandse productie. De balans zal vanaf juni met $ 47,5 miljard per maand dalen en vanaf september met $ 95 miljard.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Het einde van het tijdperk van gratis geld

Deze maatregelen, die unaniem werden goedgekeurd door het Monetary Policy Committee en om 14.00 uur in Washington werden aangekondigd, lieten aanvankelijk de financiële markten, die ze hadden verwacht, ongewijzigd. Dan was er het vuurwerk: Wall Street steeg (3% voor de S&P 500, die de grootste stijging zag sinds mei 2020, en 3,2% voor de Nasdaq, de technologierijke index), terwijl de 10-jaars rente daalde (van 3 % tot 2,91%).

READ  Na de storm zijn veel Total-stations in de Haute-Savoie opgedroogd
Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Extreme spanningen op de wereldwijde aandelenmarkten, tussen inflatie en hoge rentetarieven

Tarieven bijna 3% tegen het einde van het jaar

De dollar stopte haar onweerstaanbare rally en verloor een half jaar ten opzichte van de euro, die op $1,06 stond (tegenover 1,20 een jaar geleden). Het gaat om het Powell-effect, of beter gezegd de persconferentie van de Fed-voorzitter, die minder “hard-line” was (ten gunste van een restrictief beleid) dan de operators hadden gevreesd. Een uur lang bleef Powell rationeel optimisme bijbrengen over de Amerikaanse economie.

Daarmee maakte hij duidelijk dat het idee van een renteverhoging van 0,75 punt niet op tafel lag, wat meteen voor verlichting zorgde op de financiële markten. Hij kondigde aan dat de vergaderingen van juni en juli waarschijnlijk tot twee extra verhogingen van een half punt zouden leiden. Operators rekenen nu op tarieven van bijna 3% tegen het einde van het jaar – een vooruitzicht dat hen geruststelt.

Je hebt nog 60,5% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.