Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Federal Reserve prijst economische vooruitgang, maar onderzoekt de inflatie

Geplaatst op woensdag 28 juli 2021 om 22:11

De president van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, gaf woensdag toe dat de Amerikaanse inflatie mogelijk sterker en permanenter is dan verwacht, en prees ook de vooruitgang die de Amerikaanse economie heeft geboekt.

“Terwijl (de economie) blijft heropenen, kunnen andere beperkingen de snelheid van de aanpassing van het aanbod blijven beperken”, zei Jerome Powell op de persconferentie na de Fed-vergadering.

Dit “(vergroot) de mogelijkheid dat de inflatie hoger en stabieler zal worden dan we verwachten”, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat hij “ervan overtuigd was dat de inflatie op middellange termijn zal dalen”, maar “het is moeilijk te zeggen wanneer.”

In de eerder op woensdag vrijgegeven verklaring schat de Fed dat “de inflatie is versneld, grotendeels als gevolg van overgangsfactoren”.

“Hoe dan ook, we zullen onze instrumenten op de juiste manier gebruiken om ervoor te zorgen dat de inflatie rond de 2% schommelt”, zei Jerome Powell, de doelstelling van de Fed.

De prijsstijging in de VS kent het snelste tempo in 13 jaar, +3,9% over een jaar in mei voor de PCE-index, gevolgd door de Federal Reserve die het juni-cijfer op donderdag vrijgeeft, en +5,4% in juni voor de CPI.

De Fed verwacht dit jaar een inflatie van 3,4% en stabiliseert vervolgens op 2,1% in 2022 en 2,2% in 2023, volgens de in juni gepubliceerde prognoses die in september zullen worden bijgewerkt.

Het Internationaal Monetair Fonds voor de Verenigde Staten voorspelt een inflatie van 4% in 2021 en vervolgens van 2,5% tegen het einde van volgend jaar.

READ  Het EOF zal niet worden hervormd vóór het einde van de termijn van vijf jaar van Emmanuel Macron

– ‘Beoordeling van voortgang’ –

Maar er zal meer nodig zijn voor de Fed, meer dan deze renteverhoging, om haar monetair beleid aan te scherpen, ook al heeft de “economie vooruitgang geboekt” in de richting van haar doelstellingen voor volledige werkgelegenheid en prijsstabiliteit.

De instelling verstrekte echter geen tijdschema en verklaarde eenvoudig dat zij, alvorens haar beleid aan te scherpen, “de voortgang op toekomstige vergaderingen zou blijven evalueren”.


Analisten zagen echter een stap voorwaarts: het persbericht “is duidelijk bedoeld om aan te geven dat er gesprekken (…) gaande zijn”, zegt Ian Shepherdson, macro-econoom bij Pantheon.

Sommige analisten wachten op een aankondiging over dit onderwerp eind augustus, op de conferentie van wereldwijde centrale bankiers in Jackson Hole (Wyoming), of eind september, op de volgende vergadering van het monetaire comité van de Federal Reserve. In antwoord op een vraag over de zaak weigerde Jerome Powell commentaar te geven.

De instelling herhaalt dat ze de economie uit het bos wil halen voordat ze in actie komt, uit angst dat dit het herstel van de economie en de arbeidsmarkt zal vertragen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Fed haar beleidsrente binnen het bereik van 0-0,25% hield, en het huidige niveau van 120 miljard dollar per maand voor activa-aankopen.

– Risico’s –

De Fed verwelkomde ook het persbericht: “Dankzij de vooruitgang op het gebied van vaccinatie en sterke politieke steun bleven de indicatoren van economische activiteit en werkgelegenheid toenemen.”

Maar ze benadrukte dat “de sectoren die het meest door de epidemie werden getroffen, verbetering lieten zien, maar niet volledig herstelden”, en dat “risico’s gebaseerd blijven op de economische vooruitzichten.”

READ  Porsche-dealer onder water na overstroming

Vooral de deltavariant, die in veel regio’s van de wereld gevallen van Covid-19 heeft hervat, bedreigt nu het goede economische herstel in de VS.

Over de opvolging van Jerome Powell, die eind januari aan het einde van zijn eerste termijn van vier jaar zal arriveren, is echter niet gesproken. Het is aan het Witte Huis, dat tot nu toe heeft gezwegen over dit zeer politieke onderwerp, of het hem nog vier jaar aan het roer van de Federal Reserve wil houden.

Vier jaar geleden koos Donald Trump ervoor om Janet Yellen te vervangen. De persoon die toen voorzitter van de Federal Reserve was, is nu minister van Financiën Joe Biden.