Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Europese Unie vraagt ​​haar bedrijven om het luchtruim van het land te vermijden

De Europese Unie vraagt ​​haar bedrijven om het luchtruim van het land te vermijden

De Europese Unie roept haar luchtvaartmaatschappijen op het Wit-Russische luchtruim te vermijden en haar privévliegtuigen uit vliegtuigen in het land te weren.

De Europese Unie roept haar luchtvaartmaatschappijen op het Wit-Russische luchtruim te vermijden, nadat de autoriteiten van dit land een vliegtuig hadden gekaapt met een van de tegenstanders van het regime van Alexander Loekasjenko, Roman Protasevich.

De 27 lidstaten die op een top in Brussel bijeenkwamen, riepen hun luchtvaartmaatschappijen op om niet over Wit-Rusland te vliegen en eisten de “onmiddellijke vrijlating” van tegenstander Roman Protasevic en zijn metgezel, aldus de bevindingen van de top op internet.

Volgens een woordvoerder van de raad heeft de Europese Unie maandagavond besloten haar luchtruim te sluiten voor Wit-Russische vliegtuigen om het regime van Alexander Loekasjenko te straffen.

Zwarte lijst

Deze maatregelen werden snel goedgekeurd. De overeenkomst, die vooraf was voorbereid met overleg tussen de hoofdsteden, werd twee uur na de start van de 27e, tweedaagse face-to-face top in Brussel aangekondigd.

Londen en Kiev hebben het luchtruim van deze voormalige Sovjetrepubliek al op de zwarte lijst gezet en Lufthansa, SAS en AirBaltic hebben aangekondigd dat ze niet willen vliegen.

Eurocontrol zei dat er wekelijks ongeveer 2.000 commerciële vliegtuigen vliegen in het Wit-Russische luchtruim. De Wit-Russische maatschappij Belavia voert op haar beurt ongeveer 20 dagelijkse vluchten uit van of naar luchthavens in de Europese Unie.

De tegenstander staat voor de doodstraf

Roman Protasevic, een 26-jarige oppositiejournalist, en zijn partner Sophia Sabega waren zondag aan boord van een Ryanair Boeing-vlucht van Athene naar Vilnius naar Minsk na een bommelding die volgens Wit-Rusland vals bleek te zijn. Ze werden op het vliegveld gearresteerd en de jongeman, die nu vastzit in de hoofdstad Minsk, zei dat hij ‘bekend’ had in een videoband op de staatstelevisie.

READ  Talibanleider roept nieuwe regering op om islamitische wet te implementeren

De oppositie is een voormalig redacteur van invloedrijke oppositiemedia De volgende. Volgens Svetlana Tikhanovsky, de Wit-Russische oppositiefiguur in ballingschap in Litouwen, riskeert hij de “doodstraf”, het laatste land in Europa dat deze toepast.