Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Duitse minister van Financiën vreest een begrotingstragedie in Frankrijk

De Duitse minister van Financiën vreest een begrotingstragedie in Frankrijk

De minister zei ook dat hij “hoopt” dat in een dergelijke situatie de ECB niet “aangesproken” hoeft te worden om Frankrijk op de financiële markten te steunen.

Donderdag waarschuwde de Duitse minister van Financiën… “Tragedie” Op begrotingsniveau in Frankrijk zal de volgende regering, die voortvloeit uit de parlementsverkiezingen, een zeer soepel begrotingsbeleid voeren. “Voor het Franse volk kan een tragedie hen bedreigen.”Dit werd aangekondigd door Christian Lindner tijdens een conferentie op het Ifo Economic Institute, in antwoord op een vraag over dit onderwerp.

Volgens de liberale minister zou Frankrijk getuige kunnen zijn van een moment dat vergelijkbaar is met wat er destijds in Groot-Brittannië gebeurde ‘Sommige begrotingsbesluiten van de Truss-regering.’Waardoor hij verloor “zijn geloofwaardigheid op de kapitaalmarkten”. Hij doelde op de voormalige Britse premier Liz Truss. Ze werd in 2022 gedwongen af ​​te treden, kort na aankomst in Downing Street, nadat een conceptbegrotingsvoorstel paniek op de markten veroorzaakte.

Dat zei de minister ook “Hoop” En in zo’n geval is de Europese Centrale Bank niet nodig “Om een ​​bijdrage te leveren” Om Frankrijk te ondersteunen op de financiële markten. “Dit is om verschillende redenen, we zeggen dit uit sympathie voor Frankrijk, maar ook omdat een krachtige interventie van de ECB ook enkele economische en constitutionele vragen zou oproepen.”De minister voegde eraan toe. Het Frankfurt Monetary Institute heeft de theoretische mogelijkheid om in actie te komen als de rente op staatsleningen in een land als Frankrijk in een dergelijk scenario aanzienlijk stijgt. De ECB zou dan, onder bepaalde voorwaarden, schulden kunnen opkopen om de rust te herstellen.

READ  Zijn gezicht was "uit elkaar gescheurd": de airbag in zijn Citroën ontplofte en een deel van zijn gezicht was verbrijzeld

“risico op infectie”

Maar de minister zei daar niet bang voor te zijn “risico op infectie” Potentiële verstoringen in de Franse en Europese banksector als geheel. Lindner is de leider van de Duitse liberale Vrije Democratische Partij en zet zich sterk in voor begrotingsdiscipline in Duitsland en Europa. Een maandenlange strijd over deze kwestie bracht hem tegenover de andere leden van de regeringscoalitie van bondskanselier Olaf Scholz, de sociaal-democraten en de groenen. De minister van Financiën roept op tot bezuinigingen, terwijl de andere twee partijen aan de linkerkant meer begrotingsflexibiliteit willen om te lenen.

De mogelijkheid dat de extreemrechtse National Rally-partij of de linkse New Popular Front-coalitie, de partijen die voorop lopen in de opiniepeilingen, de Franse parlementsverkiezingen op 30 juni en 7 juli winnen, roept zorgen op over de markten, vooral met betrekking tot de begrotingsbeloften van beide kampen.

Links wil het minimumloon aanzienlijk verhogen of de lonen koppelen aan de inflatie en zichzelf bevrijden van de Europese restricties om het overheidstekort terug te dringen (jaarlijks 3% van het bbp). De National Rally wil de belastingen verlagen en, net als links, controversiële hervormingen van het pensioenstelsel en de werkloosheidsuitkeringen ongedaan maken. In deze context heeft de Europese Commissie zojuist de weg vrijgemaakt voor een buitensporige overheidstekortmaatregel tegen Frankrijk.

“Dit zou tot het einde van Europa kunnen leiden.”

Het tekort van het land daalde in 2023 zelfs tot 5,5% van het bbp, tot het punt waarop het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor’s eind mei de rating van Frankrijk voor de staatsobligaties verlaagde. Bovendien zijn de rentetarieven in de op een na grootste economie van Europa gestegen sinds president Emmanuel Macron de ontbinding van de Nationale Vergadering aankondigde, na zijn verlies bij de Europese verkiezingen op 9 juni.

READ  Een groot aantal bedrijven wordt bedreigd door een “geavanceerde” cyberaanval

In Duitsland zijn de zorgen groot. Dat zei bondskanselier Olaf Scholz eerder deze week “zorgen” over de uitslag van deze verkiezingen. “Bij de verliezende verkiezingen heeft Emmanuel Macron besloten een zeer gevaarlijk spel te spelen waarvan het lot van Europa afhangt. Als hij verliest, kan dit het einde van Europa betekenen.Hij herhaalde deze week de gevoelens van de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer in een column van Project Syndicate, wiens stem door het hele land reist. Europa kan naast de postfascistische partij van Italië bestaan. Maar als de partij van Marine Le Pen een meerderheid wint, zal dat ernstige gevolgen hebben.Hij waarschuwde.