Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De drie scenario’s die op tafel liggen om op de golf te reageren

Jean Castex moet vrijdag bekendmaken welke hulp de Fransen zullen krijgen om de stijgende brandstofprijzen het hoofd te bieden. Als het idee van een cheque voor meer bescheiden gezinnen de voorkeur heeft, liggen er nog andere methoden op tafel.

Hoewel het idee van een brandstofcontrole lijkt te werken, worstelt de CEO volgens onze informatie nog steeds met het vinden van de wonderbaarlijke oplossing om de meest nederige gezinnen te helpen in het licht van stijgende benzine- en dieselprijzen.

De regering hoopt snel de kenmerken van het geplande apparaat te onthullen om de impact van deze verhogingen op de portemonnee van de Fransen tegen te gaan. Maar het proces verandert in een mysterie voor het team van Jean Castex.

“We willen vooral geen slechte beslissing nemen.”

Een week lang dachten Matignon, Percy en het Department of Environmental Transformation na over een goed gekalibreerd, maar vooral begrijpelijk apparaat.

“Het is noodzakelijk om eerlijk, efficiënt en eenvoudig te zijn… Kortom, om technische complexiteit te vermijden”, zei de entourage van de premier. “Er is wat we willen doen en wat we kunnen doen.”

“Lieg niet tegen elkaar, het loopt vast”, geeft de ministeriële adviseur toe die het dossier volgt, “struikelend omdat we vooral geen slechte beslissing willen nemen. We verwachten in de rol. Als de beslissing slecht is , zullen we een Bronca creëren en zullen we de politieke gevolgen dragen.”

Geconfronteerd met het schrikbeeld van een tweede seizoen van de gele hesjes en minder dan zes maanden van een presidentsverkiezing waarin de koopkracht van de Fransen duidelijk een campagnethema zal zijn, wil de regering waakzaam zijn. Geen enkele beslissing werd serieus genomen, vooral deze niet.

READ  Europa: de titel wordt geschrapt na een rechterlijke beslissing - 23-06-2023 om 16:42

brandstof check puzzel

Welke vorm zal deze hulp aannemen? De brandstofvoucher blijft de voorkeursoptie van de overheid… die anderen niet uitsluit. Het voordeel van dit onderzoek is dat de procedure de goedkoopste en goedkoopste zal zijn omdat deze gericht is op mensen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer om naar het werk te komen. De nadelen zijn tweeledig: het is al verre van een snelle oplossing om te implementeren, en het is moeilijker om de betrokken mensen te targeten.

“Waar we bang voor zijn, is het drempeleffect”, getuigt een lid van de directie en voegt eraan toe: “Als we de cheque naar de verkeerde mensen sturen, zal het erger zijn. Als we ons niet richten op de juiste mensen en de mensen die zich legitiem voelen als je het niet ontvangt, kan het je van streek maken.”

De angst is als volgt: dat een Fransman die 50 of honderd euro meer krijgt dan de gekozen criteria, wordt gediskwalificeerd wanneer deze steun verre van onbeduidend zal zijn.

“De witteboordenopstand is beangstigend… en zij zijn onze kiezers”, waarschuwt een adviseur.

Het is moeilijk om de juiste mensen te bereiken, vooral omdat er geen kruisbestuiving is tussen belasting- en registratiedocumenten. Dit apparaat zal dan worden toegekend op basis van middelen, wat de oprichting van een platform vereist om zijn rechten op deze brandstofcontrole te doen gelden.

Lagere belastingen of “brandstofschild”: andere manieren

De andere optie, misschien wel de gemakkelijkste op de korte termijn van de directeur, is gewoon om de belastingen te verlagen in het licht van hogere prijzen aan de pomp. Een eenvoudige, duidelijke, snelle, maar kostbare en milieuvriendelijke oplossing.

READ  Hervorming van de werkloosheid: wat is opgenomen in het vakbondsakkoord

Een verlaging van de benzineprijs met een cent zou voor de staat 500 miljoen euro minder opleveren. Voor 10 cent minder per liter, en 5 miljard euro minder.

“We zullen niet gratis vliegen”, waarschuwt een bron bij Percy.

Het derde bestudeerde pad is het brandstofschildtraject, een mediaanpad dat bestaat uit een prijsbevriezing op het gas-elektrische “inductieschild” -model. Die laatste heeft meer dan 5 miljard euro gekost, zegt minister Olivier Dusupt voor de openbare rekeningen.

Weekendaankondiging

De regering blijft aarzelen over deze drie wegen die haar openstaan ​​en worstelt ook om enkele meningsverschillen onder haar leden te verbergen. Bruno Le Maire verdedigde maandagochtend op de Europa 1-beurs het idee van brandstofcontroles en bekritiseerde belastingverlagingen: “Het is economisch noch ecologisch verstandig.” Vanmorgen, dinsdagochtend, benadrukte woordvoerder Gabriel Atal echter dat “alle sporen op tafel liggen” en dat belastingverlagingen “niet worden uitgesloten”.

Twee kampen binnen de uitvoerende macht? In de entourage van de minister van Economische Zaken antwoordt men dat de huurder van Percy zich hier “in een persoonlijke positie” bevindt.

In tegenstelling tot of niet, de overheid moet snel handelen. Het is aan Jan Castex om de reactie van de staat op deze sociale crisis uiterlijk vrijdag, vóór het begin van de Halloween-vakantie, aan te kondigen.

Thomas Sully en Hugues Garnier