Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“De confrontatie zal beginnen bij een referendum over onafhankelijkheid.”

Schotten nemen deel aan een demonstratie voor de onafhankelijkheid van Schotland, in Stirling, 19 augustus 2020. – Makoto Hirose / AP / Ciba

  • Na het winnen van de parlementsverkiezingen zijn de Schotse separatisten van plan een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van het land te organiseren.
  • Een “ja” -overwinning zou ernstige electorale gevolgen hebben voor Boris Johnson, die fel gekant is tegen deze stemming.
  • Hoewel deze overwinning nooit gegarandeerd is, vooral vanwege de onzekerheid over de toetreding van Schotland tot de Europese Unie, zouden de separatisten het Britse verbod kunnen omzeilen door een adviserende stemming te organiseren.

De komende maanden beloven spannende discussies over de kilt. De overwinning van de separatisten De Schot heeft afgelopen donderdag de parlementsverkiezingen op tafel gelegd
De kwestie van een nieuw referendum Voor de onafhankelijkheid van de natie na zeven jaar van mislukking in het verleden. Een project dat wordt verdedigd door SNP-leider Nicola Sturgeon en de Schotse premier, maar volledig afgewezen door Boris Johnson. Florence Faucher, professor aan Science Po en specialist in het Verenigd Koninkrijk, decodeert voor 20 minutenKwesties en aspecten van dit nieuwe potentiële referendum.

Wat gebeurt er nu de Scottish National Party de verkiezingen heeft gewonnen?

De Scottish National Party beweerde vóór de verkiezingen dat als ze een absolute meerderheid in het Schotse parlement hadden, het voor de premier moeilijk zou zijn om te weigeren een referendum te houden. Alleen een regering Verenigd Koningkrijk Hij kan toestemming geven voor het houden van een dergelijk evenement. Het precedent werd in 2014 nipt verloren en een van de argumenten van de Unie was het lidmaatschap van de Europese Unie. De situatie is veranderd toen Schotland tegen Brexit stemde. Een gevaarlijke tweede stemming voor de Britse premier, en Boris Johnson zei dat het maar één keer in een generatie mogelijk was en dat hij zou weigeren het te organiseren. We kunnen een confrontatie verwachten tussen Boris Johnson en Nicolas Sturgeon, de Schotse premier.

We organiseren niet elke vier dagen het onafhankelijkheidsreferendum, anders leven we in een staat van constante instabiliteit en devaluatie van instellingen. Voor Schotse separatisten van de SNP was de overwinning in het Schotse parlement belangrijk, maar ze behaalden geen absolute meerderheid. Ze consolideerden echter hun dominantie. Ze zullen moeten bewijzen dat er een opiniebeweging is die overweldigend is en nog niet aanwezig.

van zijn kant, Boris Johnson Hij zou er alles aan doen om een ​​dergelijk referendum te vermijden, aangezien hij er weinig belang bij had degene te zijn die leidde tot het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk. Nog steeds de premier van een partij genaamd de “Conservative and Unionist Party”. De unie met Schotland is oud en solide. Zijn partij en zijn kiezers zullen hem niet vergeven. Door het succes van de vaccinatie en de resultaten van de lokale verkiezingen in Engeland kan ze voorlopig rustig wachten op de volgende algemene verkiezingen over drie en een half jaar.

Kunnen Schotse separatisten een referendum houden?

Er zou een of andere vorm kunnen worden gestemd, zelfs als het VK deze niet zou erkennen. Een van de mogelijkheden voorSchotland Het organiseren van een raadgevende stemming zou niet echt grondwettelijk zijn. Schotland heeft niet het recht om verkiezingen te organiseren die vergelijkbaar zijn met die van 2014 zonder de goedkeuring van de premier. Maar een eenvoudige raadpleging zou veel sneller kunnen worden georganiseerd dan het referendum dat zeven jaar geleden werd gehouden, omdat het was bevrijd van nationale wettelijke controles.

Als het een stemming was die was georganiseerd zonder de toestemming van het VK, zou de premier het nauwelijks een garantie kunnen geven via de verkiezingscampagne. Dit wil niet zeggen dat de Tories zich niet zullen verzamelen, en dat de Schotse conservatieven zeker zeer actief zullen zijn, maar hun argument zal ook zijn om op zijn minst vol te houden dat hun organisatie onwettig is, aangezien ze van wezenlijk belang is.

De echte vraag is: welk belang heeft de SNP bij het snel organiseren van een dergelijke stemming? Omdat deze stemming kan helpen aantonen dat Schotland onafhankelijkheid wil, maar er zullen voorzorgsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat het wordt gewonnen. De schommelingen in de Schotse publieke opinie zullen nauwkeurig worden onderzocht.

Waarom is de uitslag van het referendum ondanks de overwinning van de SNP zo onzeker?

hoewel Brixi Waar de Schotten tegen waren, zouden ze kunnen spelen voor “ja”, het zou nodig zijn om te onderhandelen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk en vervolgens over toetreding tot de Europese Unie. De staat van hun financiën hangt af van welk deel van de Britse overheidsschuld ze zullen moeten aangaan, aangezien ze niet in hun portemonnee zullen blijven. Schotse kiezers hebben misschien spijt van het verlaten van de Europese Unie, maar het verlaten van het VK heeft een symbolische en economische impact. Dit zijn dezelfde resultaten alsof Frankrijk Bretagne had verloren. Schotland, met een bevolking van 5-6 miljoen, is het tweede van de vier landen waaruit het Verenigd Koninkrijk bestaat, en de monarchie is nauw verwant met Schotland en Schotland met de koningin.

Er zal ook moeten worden onderhandeld over een grens met het Verenigd Koninkrijk met tarieven, hoewel partnerschappen al bijna drie eeuwen bestaan. Hoewel activisten al decennia lang Schotse onafhankelijkheid wilden, is er ook veel aarzeling. Het waren deze aarzelingen die Schotland in 2014 deed stemmen tegen onafhankelijkheid. Om de balans te laten doorslaan, zal de Europese Unie moeten aangeven dat de re-integratie van Schotland in de Europese Unie gemakkelijk zal zijn. Anders is het mogelijk dat in het licht van de complexiteit van de regisseur, de status quo wint.

Ten slotte, zelfs als het VK zou instemmen met het houden van dit referendum, zouden er nog steeds veel regels en voorwaarden van kracht zijn. De grote fout die bij de Brexit werd gemaakt, was niet het stellen van een minimumdeelnamedrempel of een vereiste van kwalificerende meerderheid (meer dan 50%). Het is onwaarschijnlijk dat dit nog een keer zal gebeuren. Een gekwalificeerde meerderheid, bijvoorbeeld 65%, en een minimale opkomst kunnen vereist zijn.160

Betrokken

READ  Antarctica - het ‘einde van de ijzige wereld’ ontdooit in een alarmerend tempo en kan ervoor zorgen dat het wereldwijde water met 65 cm stijgt