Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Catalaanse onafhankelijkheidsleider Carles Puigdemont werd vrijgelaten en mocht Italië verlaten

De advocaat van het Catalaans Europees Parlement maakte bekend dat laatstgenoemde zal worden vrijgelaten, na zijn arrestatie donderdag in Sardinië (Italië). Een volgende hoorzitting is gepland op 4 oktober.

Artikel door

gepubliceerd

Update

leestijd : 1 minuut.

“vrij !” Carles Puigdemont, de voormalige pro-onafhankelijkheidspresident van Catalonië (Spanje), tweette zijn tevredenheid over zijn vrijlating op vrijdag 24 september, maar hij moet op Sardinië blijven. Zijn advocaat maakte bekend dat hij donderdag is gearresteerd op dit Italiaanse eiland, in afwachting van een beslissing van de rechterlijke macht over zijn uitlevering, die Spanje heeft geëist. “Gratis! De beslissing van het Europese Hof van Justitie is heel duidelijk, en vandaag de dag is de positie van de officier van justitie hetzelfde, maar Spanje laat nooit een kans voorbijgaan om zichzelf voor de gek te houden”, twitterde hij.

De Europarlementariër, die hem in Spanje aanklaagde voor zijn rol in de poging tot afscheiding van Catalonië in 2017, verscheen via video.

Het hoofdnummer van Poging tot afscheiding van Catalonië In 2017 werd Carles Puigdemont door Madrid ontslagen nadat hij de onafhankelijkheid van de regio had uitgeroepen, na een referendum over zelfbeschikking dat volgens de Spaanse rechtbanken onwettig was. Vervolgens vluchtte hij naar België om aan vervolging te ontsnappen, voordat hij in 2017 in het Europees Parlement werd gekozen. Het Europees Parlement hief op 9 maart 2021 met een grote meerderheid de parlementaire immuniteit van Carles Puigdemont en twee andere pro-onafhankelijkheidsparlementsleden op.

READ  Europa bundelt middelen om dakloosheid te bestrijden

De voormalige politieke leider, geprezen door zijn aanhangers, werd vrijgelaten uit de gevangenis zonder een verklaring af te leggen. Volgens zijn advocaat mocht hij Italië verlaten in afwachting van de volgende hoorzitting die hij op 4 oktober wil bijwonen.