Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“De begrotingsshow van de heer Le Maire heeft lang genoeg geduurd”, een verschuiving die de meerderheid verzwakt

“De begrotingsshow van de heer Le Maire heeft lang genoeg geduurd”, een verschuiving die de meerderheid verzwakt

“We maken ons meer zorgen over de begrotingsproblemen dan over de stemming om Oekraïne te steunen.” Dit was aan het eind van de week de gemoedstoestand van deze uitvoerende macht van de presidentiële meerderheid. De discussie die dinsdag in de Algemene Vergadering gepland stond, over de bilaterale veiligheidsovereenkomst die op 26 februari tussen Parijs en Kiev werd ondertekend, zal naar verwachting levendig zijn, vooral omdat de oppositie, die Emmanuel Macron donderdag over dit onderwerp ontving, niet nalaat zijn opmerkingen over de mogelijkheid van een dialoog opnieuw aan de kaak te stellen. .

“We maken ons meer zorgen over de begrotingsproblemen dan over de stemming om Oekraïne te steunen.” Dit was aan het eind van de week de gemoedstoestand van deze uitvoerende macht van de presidentiële meerderheid. De discussie die dinsdag in de Algemene Vergadering gepland stond, over de bilaterale veiligheidsovereenkomst die op 26 februari tussen Parijs en Kiev werd ondertekend, zal naar verwachting levendig zijn, vooral omdat de oppositie, die Emmanuel Macron donderdag over dit onderwerp ontving, niet zal nalaten nogmaals zijn opmerkingen over de mogelijkheid van het sturen van grondtroepen naar Oekraïne. Het is een onderwerp dat het staatshoofd niet wil: ‘Sluit hem uit.’ Maar zelfs in zijn kamp werd dit zinnetje niet goed ontvangen: “Strategische ambiguïteit is weinig spreken en je bedoelingen”, klaagt dit Renaissance-parlementslid.

Hij voorkomt. Als dit veiligheidspact, dat van plan is om in 2024 “tot 3 miljard euro” aan extra militaire hulp aan Oekraïne te verstrekken, tijdens de tussentijdse verkiezingen oplaait, met een stem op het spel – nog één… –, dan is er een andere wolk verscheen in de lucht van de Macrones. In dit geval houdt de verslechtering van de overheidsfinanciën verband met een vertraging van de groei.

READ  "Inflatietoeslag": waarom kunnen sommige mensen het dubbele van de steun van € 100 krijgen?

“Het is een keuze”

Terwijl de begroting voor 2024, waarover in 2023 werd gestemd, al 16 miljard euro aan besparingen had opgeleverd, voerde de regering medio februari nog een extra bezuiniging door van 10 miljard euro. Maar het zal slechts een stap zijn. “Vorige week maakte Bruno Le Maire tijdens een groepsbijeenkomst bekend dat hij van plan is het ontwerp van de financieringswet binnen enkele maanden te wijzigen”, zegt een van de deelnemers aan deze uitwisseling. Sindsdien heeft Percy's huurder zijn aankondiging enigszins afgezwakt en verdubbeld met een grote 'als'. De regering zegt: “Er is niets vastgesteld.” Het is een keuze. Alles zal afhangen van hoe de situatie zich ontwikkelt. » Begin met groeien. Maar als ze rond de 1% blijven, zullen de belastinginkomsten minder hoog blijven.

'De budgettaire poppenkast van meneer Le Maire heeft lang genoeg geduurd.'

Zeker, minister van Begroting Thomas Casenafi heeft donderdag in de Nationale Assemblee aangegeven dat we in 2025 op deze weg zullen moeten doorgaan en een besparing van minimaal 20 miljard euro zullen moeten realiseren. Het bewijs hiervoor is dat dit niet het moment is voor optimisme. Maar in dit stadium is het vooral het vooruitzicht van dit gewijzigde financieringswetsvoorstel dat ervoor zorgt dat pro-Macron-parlementsleden het koude zweet uitbreken. “Als we deze kant op gaan, lopen we een groot risico”, zegt deze Renaissance-parlementariër. Hij vervolgt: “Ten eerste omdat 49.3 verplicht wordt; Omdat niets erop wijst dat LR geen motie van afkeuring zou indienen die zou kunnen worden aangenomen. »

oprechtheid?

Hoewel controle over de overheidsfinanciën een van de slogans van rechts is, valt het ook het gebrek aan begrotingseerlijkheid aan. Wat Max Brisson, een senator van de Pyreneeën-Atlantische partij, bevestigt: “Over deze begroting is in december gestemd, en inderdaad, we geven op dat moment 10 miljard euro aan krediet op, en er wordt een ontwerpwijziging van de Financiënwet voorbereid. aangekondigd, wat betekent dat deze begroting ‘op oneerlijke grondslagen was gebaseerd. We hebben de regering echter gewaarschuwd, verteld dat haar groeivooruitzichten niet goed waren, en voorstellen voor besparingen gedaan. Maar het enige wat we als reactie kregen was minachting. de juiste haast om de schuld te geven?’ ‘Het zal aan onze collega-vertegenwoordigers zijn om te beslissen, omdat die mogelijkheid niet bestaat in de Senaat. Maar we hebben genoeg redenen om ons ongenoegen te uiten. Om dit punt duidelijk te maken: ‘De heer Le Maire’s De begrotingsshow heeft lang genoeg geduurd.'

READ  WhatsApp lanceert een nieuwe functie om blokkering te omzeilen

Nog een probleem waarmee de regering wordt geconfronteerd: als dit gewijzigde financieringswetsvoorstel wordt opgelegd, wanneer moet het dan worden voorbereid? Wetende dat de Europese kampioenschappen op 9 juni worden gehouden en dat de Olympische Spelen op 26 juli beginnen, is het schietvenster kleiner geworden. Aan de kant van de regering bestaat er geen twijfel over dat de Olympische Spelen verzwakt zullen worden. Wat betreft het openen van een dergelijke reeks tijdens de Europese verkiezingen: het is opnieuw spelen met vuur. Bovenal, zoals deze renaissanceparlementariër ons in herinnering brengt, “stemmen de kiezers van het Nationaal Front en de liberale kiezers om nationale redenen, niet om Europese redenen.”

Als iedereen in de presidentiële meerderheid ermee instemt te erkennen dat de begrotingsteksten die voor ons liggen ‘moeilijk zullen zijn’, zouden we ons niettemin tegen elke verschuiving in de richting van bezuinigingen verzetten. “De landen die dit in praktijk hebben gebracht, hebben de pensioenen en salarissen verlaagd en de openbare diensten gesloten, en wij zijn daar niet bij”, leggen we uit binnen de regering, terwijl we “serieusheid in de begroting” eisen. Er ligt een mooie toekomst voor hem…