Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Arctische en Antarctische wateren veranderen met hoge snelheid, met risico’s voor de rest van de wereld

Klimaatverandering verandert de polen ingrijpend, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deze week is gepresenteerd. De onderzoekers zeggen verrast te zijn door het tempo van de veranderingen.

Glacioloog Erin Pettit stelt: “Het is heel verrassend om te zien dat dingen zo snel veranderen.”. Amerikaanse wereld, citeer het Washington PostEn Onderzoek doen naar de enorme bestaande Thwaites-gletsjer In West-Antarctica. Meer precies, ik concentreerde me op de ijsplaat, de ijsbarrière die zich in het verlengde van de gletsjer bevindt en die op zee drijft.

Als het snelle smelten van de Thwaites-gletsjer onderzoekers al jaren zorgen baart, lijkt dit platform dat als een soort “wig” fungeert tot nu toe stabiel. Maar daar verschenen scheuren en de relatieve temperatuur van de zee “erosie van onderaf”. Erin Pettit vindt het podium “Het kan binnen drie tot vijf jaar instorten, waardoor een rivier van ijs vrijkomt die de zeespiegel dramatisch kan doen stijgen,” schrijven Washington Post.

Zonder de barrière zou de gletsjer zelf al het lawineproces kunnen ondergaan van gletsjers die rechtstreeks in de zee kijken.

Het is ook waarschijnlijk dat het water snel zal blijven stromen door onder de voet van de gletsjer te infiltreren, naar het binnenland van het continent, getoond Wetenschap. “De ineenstorting van de hele gletsjer, die volgens sommige onderzoekers binnen een paar eeuwen zou kunnen gebeuren, zal ervoor zorgen dat de wereldzeespiegel met 65 procent stijgt. vergif “, Voegt beoordeling toe. Aangezien de Thwaites-gletsjer onder de omringende gletsjers ligt, “Het verdwijnen ervan kan uiteindelijk leiden tot het verlies van de hele West-Antarctische ijskap, wat een zeespiegelstijging van 3,3 meter betekent.”

Erin Pettit presenteerde haar paper op 13 december op de belangrijke conferentie van de American Geophysical Union.

READ  China stuurt zijn jongste bemanning van astronauten de ruimte in

Onderzoekers hebben moeite om bij te blijven

Washington Post Het weerspiegelt ook de Arctic Report Card, een jaarlijkse inventaris van het noordpoolgebied, opgesteld door een groot team van onderzoekers. Op dinsdag 13 december gepresenteerd op dezelfde conferentie, dit rapport “Om een ​​panorama te beschrijven dat zo snel verandert dat het voor wetenschappers moeilijk te volgen is,” Hij schrijft voor de Amerikaanse Daily.

“De aard van deze plekken verandert”, zegt Twila Moon, die dit rapport coördineerde.

Drie historische afleveringen van dooi troffen Groenland dit jaar, Scharnier Washington Post. “Op 14 augustus werd voor het eerst regen waargenomen boven de poolkap.” Een fenomeen dat de Twila Moon fascineert:

Dit verandert fundamenteel de oppervlakte-eigenschappen van de poolkap.”

Washington Post Alert op de gevolgen van deze steeds snellere verschuiving naar de polen. “De zeespiegel zal stijgen, weersprocessen zullen veranderen en ecosystemen zullen veranderen.”