Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dat de staat miljarden dollars compensatie betaalt aan inheemse kinderen die van hun familie zijn weggenomen

De eerste overeenkomst, die in de komende maanden zal worden afgerond, heeft tot doel een einde te maken aan jarenlange rechtszaken.

Artikel door

gepubliceerd

updaten

leestijd : 1 minuut.

Het gaat over “De grootste compensatieovereenkomst in de Canadese geschiedenis”Regering verwelkomd. Op dinsdag 4 januari kondigde Ottawa de sluiting aan van een voorlopige overeenkomst ter waarde van 40 miljard Canadese dollar (27,8 miljard euro) ter compensatie van inheemse kinderen en hun families die het slachtoffer zijn van discriminatie.

Van het einde van de 19e eeuw tot de jaren 1990 werden ongeveer 150.000 Aboriginal-kinderen gedwongen in nu gesloten kostscholen geplaatst, waar ze werden afgesneden van hun familie, taal en cultuur. Duizenden kwamen nooit meer terug. De katholieke kerk in Canada heeft zich in september officieel verontschuldigd voor deze feiten.

De eerste overeenkomst, die in de komende maanden zal worden afgerond, heeft tot doel een einde te maken aan jarenlange rechtszaken. De helft van dit bedrag zal worden gebruikt om Aboriginal kinderen te compenseren die aan de zorg van hun ouders zijn onttrokken en in het kinderbeschermingssysteem zijn geplaatst, en de andere zal de hervorming van dit systeem in de komende vijf jaar mogelijk maken.

“Er is geen compensatie die het trauma dat mensen hebben opgelopen kan goedmaken.”, merkte de secretaris van de inheemse diensten Patty Hadjo op. Maar de overeenkomst “Erkent overlevenden en hun families de pijn en schade veroorzaakt door discriminatie in financiering en diensten”.

Advocaten van de eisers zeiden in twee gevallen dat het exacte bedrag dat aan elke persoon moet worden betaald, evenals de modaliteiten en timing, zou worden bepaald tijdens overleg tussen de experts en de belangrijkste inheemse organisatie van het land, de Assembly of First Nations.

READ  Grootschalige cyberaanvallen in Oekraïne richten zich op veel overheidswebsites

“Dit akkoord is historisch en we hopen dat het een beslissend keerpunt zal zijn in het verzoeningswerk in dit land”, voegde hij eraan toe.Let op een van deze advocaten. Volgens hem is het bedrag “Bevestigt de ernst van de toegebrachte schade en zal financiële steun verlenen om slachtoffers in staat te stellen hun leven in de toekomst te verbeteren”.