Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Curiosity ontdekt verbazingwekkende steensterrenbeelden op Mars

[VIDÉO] Misschien vind je deze partnerinhoud ook leuk (na reclame)

De Curiosity-rover is sinds 2012 een inwoner van de Gale-krater op Mars, die hij onvermoeibaar verkent en van waaruit soms vreemde beelden worden uitgezonden, die het minder droge verleden van de planeet kunnen herinneren. Op 7 mei was het een formatie in de vorm van ” Poort Wat de interesse van de hele wereld wekte. Onlangs zijn er twee uitdagende formaties die de zwaartekracht trotseren. Ze zijn bijna als bevroren waterstralen die uit een onzichtbare kruik uit de lucht stromen. Er wordt gezegd dat het afkomstig is van cementachtige materialen, die ooit oude scheuren in gesteente opvulden, die sindsdien zijn geërodeerd.

De Nieuwsgierigheid roaming Op een missie om Gale Crater te verkennen, in MarsGedurende 10 jaar heeft hij de centrale berg van de krater, Mount Sharp, beklommen, terwijl hij selfies en een glimp opleverde van de geologie, geschiedenis en atmosfeer van de Rode Planeet. Curiosity, onderdeel van NASA’s Mars Science Laboratory-missie, is de grootste en meest capabele rover die ooit naar Mars is gestuurd.

In het begin van zijn missie vonden de wetenschappelijke instrumenten van Curiosity chemische en minerale bewijzen van oude bewoonbare omgevingen op Mars. Hij blijft rockrecords onderzoeken uit een tijd dat Mars microbieel leven had kunnen herbergen.

Het vangt speciale rotsen die in water zijn gevormd en/of tekenen van materie vertonen biologisch. Onlangs heeft hij bepaalde geologische formaties kunnen bedenken, waardoor we kunnen dromen over houtsnijwerk, of zelfs koraal voor sommigen. Het SETI Institute – een onderzoeksorganisatie gericht op de zoektocht naar buitenaards leven – heeft gepubliceerd in Twitter De laatste foto, omschreven als “fantastisch”.

READ  Weerbericht. De mooiste foto's van jou voor woensdag 22 juni

Trotseer de zwaartekracht op Mars, net als op aarde

Te midden van het zand en de ondiepe rotsblokken van Gale Crater stijgen twee grillige torens in de lucht van Mars, schijnbaar de zwaartekracht tartend. De foto, genomen op 17 mei, is afkomstig van een camera (Mastcam) aan boord van de Curiosity rover, gemonteerd op een mast. Deze foto is vorige week pas gedeeld door NASA en experts van het SETI Instituut.

Gevonden rotsformaties op Mars. © NASA / JPL-Caltech / MSSS

Wetenschappers leggen uit dat de pieken waarschijnlijk te wijten zijn aan “samenhangende vullingen” van oude breuken in sedimentair gesteente, op een natuurlijke manier. De rest van de rotsen waren gemaakt van zachtere en geërodeerde materialen.

Ze doen denken aan aardse geologische formaties zoals sprookjesachtige schoorstenen, harige dames of ” hoodoo rock Deze laatste term is specifiek voor het Amerikaanse Westen en kan zijn afgeleid van West-Afrikaanse tovenarij, volgens welke magische krachten worden geassocieerd met natuurlijke vormen.

De hoogte van sprookjesachtige schoorstenen kan variëren van enkele centimeters tot enkele meters. Ze zijn het resultaat van de gecombineerde werking van wind, regen en watererosie, evenals verschillende processen van fysieke en chemische veranderingen, waardoor ze verschillende vormen krijgen. Het bestaat over het algemeen uit horizontale bodemgesteenten of lagen, waarin de relatief zachte materialen zijn vermengd met andere, meer resistente materialen (bijv. afwisselende lagen leisteen en zandsteenlagen). Differentiële verwering en slijtage verwijderen de zachte lagen sneller dan de harde. Kappen zijn vaak bedekt met een harde laag (rock cap) die de onderste delen beschermt. Als deze kapsteen zou verdwijnen, zou de basis van de schoorsteen snel worden vernietigd.

READ  Nieuw molecuul ontdekt in protoplanetaire schijf

Dit fenomeen komt meestal voor in droge omgevingen, zoals de valleien van Utah of Zuid-Servië. Het wordt waargenomen in Italië, Spanje, Turkije of Frankrijk. Structuren op Mars lijken veel zwakker dan die op aarde, maar ze zijn duidelijk sterk genoeg om de zwaartekracht aan het oppervlak te weerstaan.

Bloemen op Mars?

Eind februari zond Curiosity beelden uit van al even opmerkelijke mineraalformaties. Kevin Gill, beroemd vanwege het manipuleren van ruimtebeelden voor NASA, plaatste deze beelden TwitterEn vergelijk ze met de bloemen van Mars of zelfs koraal. De wetenschappers gebruikten de handlens-imager van Mars, genaamd MAHLI, om deze close-upbeelden vast te leggen. NASA beschrijft deze tool als ” De rover-versie van het vergrootglas dat geologen gewoonlijk in het veld meenemen “.

maart bloem
Vergelijk de “Venus van Mars” met een munt van 1 Amerikaanse cent. © Abigail Fryman – NASA / JPL-Caltech / MSSS

Het is een van de meest ongewone rotsen die ooit op het oppervlak van Mars zijn gevonden. De steen is kleiner dan een Amerikaanse munt van 1 cent en heeft veel inzetstukken. Het zou een grote ontdekking zijn als de rots een echte gefossiliseerde Marsbloem zou blijken te zijn, maar er zijn minder opwindende verklaringen voor zijn ongebruikelijke samenstelling.

De voorkeurstheorie definieert dit gesteente dus als een type beton dat wordt geproduceerd door mineralen die door water worden neergeslagen in scheuren of spleten in bestaand gesteente. Deze betonblokken kunnen bij elkaar blijven, zijn steviger en dichter dan het omringende gesteente en blijven dus bestaan, zelfs nadat het laatste is geërodeerd.

De structuur van de bloem kan ook veroorzaakt worden door clusters van kristallen. De kleine rots, genaamd Sleedoornzout, heeft overeenkomsten met ” Mars kiezels » Eerder gefotografeerd. Trouwens, Abigail Freeman, Curiosity Project Scientist, zei op: Twitter Die kenmerken die we eerder zagen, bestonden uit zouten die sulfaten worden genoemd.

READ  Covid 19: een toename van het infectiepercentage met 260% door terug te keren naar het dragen van de verplichte muilkorf

Wetenschappers zullen doorgaan met het bestuderen van gegevens en afbeeldingen van deze verbazingwekkende Martiaanse rotsen, die getuigen zijn van het “waterige” verleden van de rode planeet. Dit belangrijke en cruciale onderzoeksgebied zal wetenschappers helpen bepalen of deze nu onherbergzame planeet in staat is microbieel leven te ondersteunen.