Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Covid: wat we weten over de nieuwe vaccins tegen Omicron van Pfizer en Moderna die zijn goedgekeurd door Europa

Covid: wat we weten over de nieuwe vaccins tegen Omicron van Pfizer en Moderna die zijn goedgekeurd door Europa

primair
De Europese regelgevende instantie voor geneesmiddelen heeft donderdag de eerste Covid-19-vaccins goedgekeurd die zijn aangepast aan de Omicron-variant, die van Pfizer/BioNTech en Moderna. Dit is wat we weten over deze nieuwe vaccins.

De zomer loopt ten einde en heel snel, vooral met de start van het nieuwe schooljaar dat net is begonnen, zal de kwestie van een sterke heropleving van Covid-19 rijzen. In deze context baart het vooruitzicht van de komende winter de autoriteiten al zorgen. Kan het worden gered van de epidemie dankzij de vaccins tegen Omicron die zijn ontwikkeld door Pfizer en Moderna en die zojuist zijn goedgekeurd door Europa? reactie elementen.

RNA-messenger-vaccins

Net als bij de eerste release van vaccins die eind 2020 door Pfizer en Moderna werden geïntroduceerd, werd bij de ontwikkeling van deze tweede generatie messenger RNA-technologie gebruikt. In feite zijn het “gewoon” aangepaste versies van de originele vaccins Comirnaty van Pfizer/BioNTech en Spikevax van Moderna, legden de laboratoria uit.

De toegevoegde waarde van deze twee vaccins is om zowel de Omicron-variant te bestrijden als de oorspronkelijke stam die bijna verdwenen is. Het is bedoeld voor mensen ouder dan 12 jaar die ten minste één eerste vaccin tegen Covid-19 hebben gekregen. Vroege vaccins boden wel enige bescherming tegen Omicron en zijn subvarianten, maar waren niet effectief.

Een van de Omicron-doelsubvariabelen, maar niet alle

Het probleem met deze nieuwe vaccins is dat ze zich ‘alleen’ richten op de Omicron BA.1-subfactor. Dit was de eerste die het voortouw nam, maar in de afgelopen maanden zijn de BA.4- en BA.5-soorten naar voren gekomen als ’s werelds dominante soorten. Ze vervingen snel de vorige alfa- en delta-varianten en zijn met name verantwoordelijk voor de golven van nieuwe gevallen die zich voor de zomer in Europa en de Verenigde Staten voordeden.

READ  Betaald verlof: Hof van Cassatie brengt de Franse wet in overeenstemming met de Europese wet

Een update wordt verwacht in het najaar

Dus Europese landen wachten reikhalzend uit naar vaccins die gericht zijn op de Omicron BA.4- en BA.5-subvarianten, zodat ze boostercampagnes kunnen lanceren voordat deze winter een angstaanjagende heropleving van Covid-19-gevallen plaatsvindt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft in deze zin onlangs aangekondigd dat het streeft naar goedkeuring “vanaf de herfst” voor vaccins tegen Covid die zich richten op deze twee subtypes. Woensdag al hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten toestemming gegeven voor een nieuwe versie van vaccins van Pfizer en Moderna die specifiek gericht zijn op de BA.4- en BA.5-stammen.

“Positieve meningen die vandaag (donderdag 1 september, noot van de redactie) door het Europees Geneesmiddelenbureau zijn vrijgegeven over de eerste twee adaptieve mRNA-vaccins, van BioNTech-Pfizer en Moderna, zijn belangrijk om Europeanen te beschermen tegen mogelijke golven van gevaar in de herfst en de winter,” zei Europees commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides, voegde eraan toe: “We moeten weer klaar zijn voor de winter met Covid-19.”

Zelfde bijwerkingen

Het Europees Energieagentschap zei dat zijn beoordeling van de aangepaste Pfizer- en Moderna-vaccins gericht was op gegevens uit onderzoeken en laboratoriumtests over de immuunrespons tegen de oorspronkelijke stam en tegen de Omicron-variant. “De bijwerkingen die zijn waargenomen met de gewijzigde vaccins zijn vergelijkbaar met die van de originele vaccins en zijn over het algemeen mild en van korte duur”, aldus het agentschap.

Onthoud dat alle soorten Omicron een milder ziekteverloop hebben omdat ze zich minder in de longen nestelen en meer in de bovenste neusholtes, wat symptomen veroorzaakt zoals koorts, vermoeidheid en reukverlies.

READ  Bij kritiek krijgt de app binnenkort een duidelijke status