Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

COVID-19. De bijwerkingen van vaccins begrijpen, wat een heel goed teken is

Voelde u zich slecht na een injectie met het Covid-19-vaccin? Geen paniek, alles is normaal: in de overgrote meerderheid van de gevallen zijn deze bijwerkingen tijdelijk, mild en vooral … te verwachten. Het betreft de overgrote meerderheid van de patiënten die ten minste één dosis van het vaccin hebben gekregen.

Wat zijn de bijwerkingen?

Na de injectie van het Covid-19-vaccin zijn de meest voorkomende symptomen als gevolg van lokale ontsteking roodheid, een warm gevoel en hevige pijn op de injectieplaats.

Het kan gepaard gaan met koorts, vermoeidheid of hoofdpijn.

En dat is ook goed nieuws: het is meestal een teken dat het lichaam reageert op de injectie en dat het zijn eigen immuunafweer voorbereidt tegen eventuele toekomstige infecties.

Slechts enkele zeldzame ernstige effecten zijn waarschijnlijk zorgwekkend: bijvoorbeeld 0,0009% van de geïdentificeerde gevallen van trombose, die soms fataal blijken te zijn. Maar deze gevallen vallen onder de uitzondering.

Net als bij Moderna merkt ANSM Pfizers vermoeidheid en lichte pijn in de arm op – alle effecten worden beschreven als niet-ernstig.

Voor AstraZeneca zijn in veel gevallen influenza-achtige syndromen waargenomen (koorts, pijn in het lichaam, enz.), maar deze zijn van korte duur en van lage tot matige ernst.

In de overgrote meerderheid van de gevallen verdwijnen deze effecten na enkele uren tot enkele dagen.

Als u pijn voelt, kunt u paracetamol gebruiken, maar vermijd ontstekingsremmende geneesmiddelen, die de werkzaamheid van het vaccin kunnen verminderen.

Waarom verschijnen ze?

Er is eerst de pijn, gewoon van een punctie in de arm, meer bepaald in de spier: niets natuurlijker, aangezien eerst een naald door de huid wordt gestoken en vervolgens in de spier om het product daar te injecteren.

READ  Aurélie Jean, ritme en algoritme

Naast ontstekingen komen deze effecten voort uit het vaccinatieproces zelf, dat het lichaam ertoe aanzet het virus op te sporen en te bestrijden door antilichamen (T-cellen) aan te maken.

Met andere woorden, de angel zorgt – net als een virus – voor een grote aanmaak van antistoffen. Als u ziek bent, worden sommige symptomen veroorzaakt door het virus en andere door de reactie van het lichaam, zoals koorts. De temperatuur stijgt om het virus te “doden”.

Hetzelfde met het vaccin, maar zonder de symptomen die door het virus zelf worden veroorzaakt. We kunnen dan een gevoel krijgen voor hoe ons lichaam en immuunsysteem op de infectie zullen reageren.

Zijn ze nog steeds hetzelfde?

Nee, en ze verschillen duidelijk van persoon tot persoon.

Ons immuunsysteem, hun reactie, onze gevoeligheid voor pijn, onze gezondheidstoestand en vermoeidheid op dat moment, en andere behandelingen die we kunnen nemen, kunnen tot veel situaties leiden, zoals injecties.

Het immuunsysteem is bijvoorbeeld niet hetzelfde op 20 of 60 jaar. Maar zelfs bij mensen van dezelfde leeftijd zullen andere factoren verschillende reacties veroorzaken.

Als ik niets voel, werkt het vaccin dan niet?

Nee: onder het brede scala aan gevoelde effecten en de ernst ervan, was er nog steeds ongeveer een kwart van de gevaccineerden die geen noemenswaardige bijwerkingen meldden.

Dit betekent niet dat het vaccin of hun immuunsysteem niet werkt: als ze “verwacht” zijn, dan zijn deze effecten ongewenst en wordt er alles aan gedaan om ze te verminderen.

Deze effecten tonen aan dat het vaccin werkt. Hun afwezigheid betekent echter niet dat het vaccin niet effectief is! Het is gewoon een teken dat elk organisme anders reageert.

READ  Covid: een veel voorkomende genetische mutatie die het risico op overlijden door het virus verdubbelt, maar beschermt tegen aids

Is de tweede dosis “slechter”?

Het hangt allemaal af van het vaccin, de persoon … maar in de meeste gevallen, ja: de bijwerkingen die optreden na de tweede dosis zijn significanter.

De reden is simpel: de effecten van de eerste dosis worden veroorzaakt door een soort “immunologische storm”, wanneer het lichaam reageert op de “penetratie” van een vreemde substantie en een strijd aangaat om de volgende te confronteren.

Een tweede dosis, specifiek gericht op het stabiliseren van de bescherming in de tijd, zal echter resulteren in een grotere immuunreactie, met een hogere productie van antilichamen, simpel gezegd.

Het is dus volkomen logisch dat ons lichaam op dit moment agressiever reageert, zoals Pfizer op zijn website opmerkt.