Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

COP26: Peking en Moskou reageren op de kritiek van Washington op klimaatverandering

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens een persconferentie op COP26 op 2 november 2021 in Glasgow, Schotland.  (AFP/Brendan Smialowski)

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens een persconferentie op COP26 op 2 november 2021 in Glasgow, Schotland. (AFP/Brendan Smialowski)

China en Rusland reageerden woensdag op Joe Biden’s kritiek op de afwezigheid van hun leiders op COP26 en zeiden dat ze tegen de opwarming van de aarde werkten.

“Acties spreken meer dan woorden”, zei Wang Wenbin, een woordvoerder van de Chinese diplomatie, die de “holle woorden” van de Amerikaanse president aan de kaak stelde.

De heer Wang benadrukte de “concrete” verbintenissen van zijn land tegen de opwarming van de aarde. China, ’s werelds grootste vervuiler, is het land dat het meest investeert in schone energie.

Moskou wees de dag ervoor ook de kritiek van de heer Biden van de hand: “We zijn het er niet mee eens”, verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. Hij voegde eraan toe dat de acties van Rusland tegen de opwarming van de aarde “consistent, opzettelijk en gevaarlijk” waren.

“Ik denk dat het een grote fout was van China om niet te komen”, zei de Amerikaanse president dinsdag op een conferentie, en Xi Jinping verloor een kans om mensen over de hele wereld te beïnvloeden. Persbericht aan het einde van zijn bezoek aan COP26.

De Glasgow Climate Conference, die wordt beschouwd als de hoofdstad, wordt gehouden tot 12 november.

Joe Biden merkte op: “Het is een enorm onderwerp en zij (de Chinezen) hebben hun rug toegekeerd. Hoe kun je dat doen en enig leiderschap claimen?”

Xi Jinping deed alleen een schriftelijk bericht, dat op de website van de conferentie werd geplaatst, en er was geen video-interventie of videobericht gepland voor staatshoofden en regeringsleiders die de reis niet maakten.

“Hij heeft zeer ernstige klimaatproblemen en is tot niets bereid”, zei Biden.

“Het is hetzelfde voor Vladimir Poetin”, vervolgde hij, en de Russische president woonde die vergadering ook niet bij.

– ‘Praktische problemen’ –

Omdat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot +1,5°C, staan ​​landen onder druk om meer te doen tegen klimaatverandering.

China en zijn Russische buur behoren tot de landen die het meest afwezig zijn in een belangrijk akkoord dat dinsdag door 100 landen is bereikt om methaan in te dammen.

De heer Wang zei woensdag dat ontwikkelingslanden, waaronder China, worden geconfronteerd met “praktische problemen” om deze “ambitieuze doelen” te bereiken, waarbij hij in het bijzonder het “gebrek aan geschikte technologieën” opmerkt.

De landen die de overeenkomst hebben ondertekend, vertegenwoordigen meer dan 40% van de wereldwijde uitstoot van krachtige broeikasgassen en hebben beloofd de uitstoot tegen 2030 met ten minste 30% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2020.

(lr) Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson op COP26 op 2 november 2021 in Glasgow, Schotland (POOL/Steve Reigate)

(lr) Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson op COP26 op 2 november 2021 in Glasgow, Schotland (POOL/Steve Reigate)

“Methaan is een van de gassen die we het snelst kunnen verminderen. Hierdoor zal het de klimaatverandering onmiddellijk vertragen”, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en benadrukte dat dit gas verantwoordelijk is voor “ongeveer 30%” van de opwarming van de aarde. sinds de industriële revolutie…

Het is een “veranderende verbintenis”, voegde Joe Biden eraan toe.

Methaan (CH4) is minder bekend dan koolstofdioxide, een broeikasgas dat in verband wordt gebracht met menselijke activiteiten, met name afkomstig van vee, fossiele brandstoffen en afval. Vooral als het voor een kortere periode in de atmosfeer blijft, is het opwarmende effect veel groter dan dat van koolstofdioxide, zelfs meer dan 80 keer.

– ‘Voorzichtig optimistisch’ –

Ondanks de aankondiging zei de Britse premier Boris Johnson, wiens land COP26 organiseert, dat hij “voorzichtig optimistisch” was over de kans dat deze bijeenkomst zou slagen, en benadrukte dat “er nog een lange weg te gaan is”.

Milieuactivisten zwaaien lichtgevende berichten, "Een einde maken aan klimaatverraad", tijdens COP26, op 2 november 2021 in Glasgow (AFP / ANDY BUCHANAN)

Milieuactivisten dragen verhelderende berichten, ‘End climate betrayal’, tijdens COP26 op 2 november 2021 in Glasgow (AFP/ANDY BUCHANAN)

Op de moeilijke lijst van discussies staat de kwestie van financiële steun, beloofd maar onvolledig, aan arme landen die al getroffen zijn door klimaatverandering en die welke verband houden met het versnellen van het koolstofvrij maken van de economie.

Bijna honderd landen met 85% van de bossen in de wereld hebben dinsdag ook beloofd de ontbossing een halt toe te roepen om de longen van de planeet te beschermen, die samen met de oceanen essentieel zijn in de strijd tegen klimaatverandering omdat ze een groot deel van de vrijgekomen koolstofdioxide absorberen . . In de lucht.

Het initiatief zal over meerdere jaren profiteren van publieke en private financiering van 19,2 miljard dollar (16,5 miljard euro).

Kaart van de Amazone, de inheemse gebieden, beschermde natuurgebieden en belangrijke feiten over dit uitgestrekte gebied gedeeld door negen Zuid-Amerikaanse landen (AFP/)

Kaart van de Amazone, de inheemse gebieden, beschermde natuurgebieden en belangrijke feiten over dit uitgestrekte gebied gedeeld door negen Zuid-Amerikaanse landen (AFP/)

Voor NGO’s als Greenpeace blijft het gestelde doel voor 2030 nog ver weg en geeft het groen licht voor “nog een decennium van ontbossing”.

Global Witness heeft zijn bezorgdheid geuit dat “eerdere mislukte engagementen” zullen terugkeren als gevolg van onvoldoende financiering en onzekere follow-up van de gedane belofte.

mpa-abd-tjx-sbr/bar/lch/pz

READ  Zwitserse onderzoekers isoleren een krachtig nieuw antilichaam tegen SARS-CoV-2-varianten