Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

CO2-neutraliteit, privéjets, toegangsbeperkingen … Wat te onthouden van deze dag

Zoek elke dag aan het einde van de dag naar de top 26NS De klimaatconferentie van de Verenigde Naties, die tot 12 november wordt gehouden, plus inzichten van journalisten van globalisme.

Wat te onthouden:

  • 450 financiële actoren zullen tegen 2050 klimaatneutraal zijn

Ongeveer 450 financiële spelers (banken, verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders, enz.) uit 45 landen die samen ongeveer $ 130 biljoen aan activa (112 biljoen euro) vertegenwoordigen, hebben op woensdag 3 november toegezegd om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken.

Ook beloofden deze instellingen om de vijf jaar hun doelstellingen te herzien. Ze zullen elk jaar moeten communiceren over de vooruitgang die ze boeken en de uitstoot die ze financieren, voegt de Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) in een persbericht toe.

Maar deze beloften laten ontevreden NGO’s achter, die beweren dat ze investeringen in kolen of olie niet in de weg staan. “Meer dan $ 130 biljoen, en geen enkele regel om te voorkomen dat een enkele dollar investeert in uitbreiding van fossiele brandstoffen”, verantwoordelijk voor het grootste deel van de opwarming, reageerde met name door Lucy Benson, directeur van Reclaim Finance.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De luchtspiegeling van “groene financiering”
  • Moskou en Peking reageren op de kritiek van Washington

Het Kremlin verwierp woensdag de kritiek van de Amerikaanse president Joe Biden de dag voor de afwezigheid van Vladimir Poetin op COP26, en zei dat Rusland ermee worstelt. “Groots” tegen de opwarming van de aarde. De klimaatactie van Rusland “Consistent, doordacht en serieus”Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov gerustgesteld.

Dinsdag zei in het bijzonder de heer Biden tegen de heer Poetin: “Zijn toendra brandt, letterlijk de toendra brandt. Hij kampt met zeer ernstige klimatologische problemen, maar hij zwijgt. » « De toendra brandt echt. Maar laten we niet vergeten dat ook in Californië, Turkije en elders in de wereld bossen afbranden.”De heer Peskov antwoordde.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees China is van plan om van het klimaat een onderhandelingsmiddel te maken tegen Washington

Poetin heeft lang de rol van de mens in klimaatverandering gebagatelliseerd, maar de laatste tijd is hij meer betrokken bij het onderwerp. Half oktober kondigde de Russische president aan dat zijn land mikt op CO2-neutraliteit tegen 2060.

China reageerde woensdag ook op de kritiek van Biden op de afwezigheid van president Xi Jinping, die zich tevreden stelde met een schriftelijke brief op de website van de COP. “Acties spreken meer dan woorden”, verzekerde een woordvoerder van de Chinese diplomatie, Wang Wenbin. De heer Wang bevestigde de toezeggingen “beton” land tegen de opwarming van de aarde. China, ’s werelds grootste vervuiler, is het land dat het meest investeert in schone energie.

READ  De overheid zal een "babybox" uitdelen aan jonge ouders in kraamklinieken
Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Graphics: de VS, de EU en China stoten bijna 50% van de wereldwijde CO2-uitstoot uit
  • Tientallen privévliegtuigen geland in Glasgow

Volgens luchtvaartanalysebureau Cirium zijn in de vier dagen voorafgaand aan 1 januari 76 privéjets geland op of nabij Glasgow Airport.Hij is November, de openingsdag van COP26, BBC News meldt. in alles, volgens keerDe verwachting is dat het aantal privévliegtuigen de afgelopen twee weken van deze klimaattop de 400 zal bereiken.

Privéjets zijn 10 keer meer vervuilend dan widebody-vliegtuigen, die al alom zijn bekritiseerd vanwege hun grote ecologische voetafdruk. Deze 400 apparaten zullen ongeveer 13.000 ton koolstofdioxide in de atmosfeer afgeven.2, het equivalent van 1.600 Schotten produceren het elk jaar, naar mij dagelijks logboek. Het toppunt van hypocrisie, hekelden veel milieuactivisten op sociale netwerken.

  • NGO’s veroordelen beperkingen op toegang tot COP26

Op woensdag hebben verschillende NGO’s beperkingen op de toegang tot COP26 in Glasgow aan de kaak gesteld, waar duizenden experts de onderhandelingen niet kunnen bijwonen. Volgens de regels van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering kunnen maatschappelijke organisaties deze vergaderingen bijwonen als waarnemers, ook in onderhandelingsruimten om transparantie van het proces mogelijk te maken.

COP26 is verstoord door gezondheidsregels die verband houden met Covid-19, terwijl landen in het Zuiden nog moeten profiteren van wijdverbreide toegang tot vaccins. Het Verenigd Koninkrijk, gastheer van de conferentie, bood afgevaardigden aan om hen te voorzien van vaccinaties, maar sommige afgevaardigden konden zich geen hotels veroorloven om de quarantaine door te brengen.

“Het is een ramp”Muhammed Addo, van de denktank Power Shift Africa, betreurde het. “Leden van het maatschappelijk middenveld in de armste landen is verteld dat deze COP inclusief zal zijn, dus hebben ze de reis gemaakt om de stemmen van hun gemeenschappen te laten horen, en nu ze hier zijn, wordt hun verteld dat de enige manier om het bijwonen van de sessies gaat via een online platform dat nauwelijks werkt”, zoals hij zei.

Sinds de conferentie op zondag begon, hebben afgevaardigden in lange rijen moeten staan, soms meer dan een uur, om door de veiligheidscontroles te komen.

De verklaring van vandaag:

« We mogen niet pessimistisch zijn, we mogen de hoop niet verliezen. »

Voormalig president van de Malediven Mohamed Nasheed is optimistisch, Ondanks de gevaren van het binnenvallen van zijn land. “Ik denk dat mensen de ernst van de situatie begrepen.”Hij voegde eraan toe in een interview met het Franse persbureau (AFP). “We moeten ons kunnen verenigen, om de planeet te redden”zei nogmaals.

Foto van de dag:

Extinction Rebellion-activisten demonstreren tegen

De grafiek van vandaag:

Zoals wereldleiders dinsdag beloofden Verminder de uitstoot van methaan en verminder ontbossingChris Jones, onderzoeker bij het Britse Met Office Hadley Centre (Met Office) schreef: op Twitter :

“De vooruitgang die vandaag is geboekt, is bemoedigend. Maar we mogen het belangrijkste niet vergeten: stop met het verbranden van fossiele brandstoffen!”

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Waarom is de wereld nog steeds verslaafd aan steenkool?

Decodering:

In tweehonderdvijftig jaar is de temperatuur op aarde gestegen met een snelheid die ongekend is in zijn lange geschiedenis. Geleidelijk verschoof het klimaatsysteem van een toestand van evenwicht naar een toestand van onevenwichtigheid.

Lees ook Hoe mensen de balans van het klimaat op aarde veranderen

Reportage:

Landbouwontwikkeling, nieuwe zeeroutes … De verbeelding van de mogelijke voordelen voor het land laat Rusland wachten in het licht van de opwarming van de aarde. De recente aankondiging van een CO2-neutraliteitsdoelstelling in 2060 roept twijfels op.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Rusland en de mythe van een gelukkige klimaatverandering

Woorden om COP26 te begrijpen:

Fossiele brandstoffen

Dit zijn voornamelijk kolen, olie en aardgas, omgezet in energie door verbranding. Deze koolwaterstoffen (verbindingen van waterstof en koolstof) zijn afkomstig van fossilisatie van organisch materiaal (planten en dieren) in het binnenste van de aarde. Deze hulpbronnen, die in beperkte hoeveelheden bestaan ​​en waarvan de samenstelling over tientallen miljoenen jaren de menselijke tijdschaal ver te boven gaat, en daarom niet hernieuwbaar zijn. Naast kolen, olie en gas, bekend als “conventioneel”, zijn er “onconventionele” koolwaterstoffen, zoals schaliegas of teerzanden. Verbranding van fossiele brandstoffen is goed voor ongeveer 80% van de uitstoot van kooldioxide2.

In tegenstelling tot fossiele bronnen, komen hernieuwbare energiebronnen of hernieuwbare energie uit bronnen die de natuur constant bijvult. De twee belangrijkste bronnen van natuurlijke energie zijn de zon (waarvan de straling ook de bron is van wind, waterkringloop en biomassavorming door fotosynthese) en aarde (die warmte afgeeft). Hernieuwbare energie omvat waterkracht, windenergie, zonne-energie (thermische energie om warmte te produceren en fotovoltaïsche energie om elektriciteit op te wekken), geothermische energie en mariene energie, evenals bio-energie (hout, afval, biogas en landbouwbrandstoffen). Deze sectoren produceren minder vervuilende stoffen en afval, en worden soms “groene energieën” genoemd.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Om de opwarming tot 1,5°C te beperken, moet 60% van de olie en gas in de grond blijven en 90% van de kolen

het nummer :

2,7°C

volgens een verslag De Verenigde Naties (VN), gepubliceerd op 17 september, hebben de huidige plannen voor de 196 landen die in Glasgow bijeenkomen voor de COP26-conferentie, de planeet op een pad van 2,7 ° C opwarming tegen het einde van de eeuw gebracht – weg van Parijs. is om deze te beperken tot ruim onder de 2°C en, indien mogelijk, tot 1,5°C.

Indien geïmplementeerd, betekenen de verplichtingen van staten een “Een flinke stijging” De uitstoot van broeikasgassen, in de range van 16% in 2030 ten opzichte van 2010. Mislukt, terwijl, om een ​​kans op opwarming van maximaal 1,5°C te behouden, de CO2-uitstoot in deze periode met 45% moet worden verminderd.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De wereld bevindt zich op een “catastrofaal” pad van 2,7 graden Celsius opwarming van de aarde

Planeet oplossingen:

Amerikaanse onderzoekers hebben de ecologische voetafdruk van negen diëten berekend om te proberen de strijd tegen ondervoeding te verzoenen met de strijd tegen klimaatverandering.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Welke diëten hebben de minste impact op het klimaat?

Vind alle artikelen in ons COP26-bestand Hier.

de wetenschapper