Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Containerregister, hoofdkantoor in La Joliette, waterstof … havenbalans in vijf feiten

Het is een rituele oefening die dinsdag wordt afgeleverd Haven Van
Marseille fos. Dat komt uit de jaarlijkse balans, met kerncijfers en prognoses als back-up. Als 2020 een jaar is
vastlopen, een direct gevolg van de wereldwijde pandemie, is 2021 “een vorm van veerkracht”, in de woorden van bestuursvoorzitter Hervey Martel, tijdens een persconferentie georganiseerd via videoverbinding. Hier zijn vijf belangrijke feiten om uit deze recensie te halen.

Historisch record van gemonteerde containers

De haven van Marseille-Voss is in 2021 weer gegroeid. Ze profiteert van een explosie van de vraag naar goederen en een intense circulatie op zee ondanks een tekort aan grondstoffen en hoge prijzen in de nasleep van de gezondheidscrisis. Vorig jaar behandelde de haven 75 miljoen ton vracht. Het heeft het niveau van 2019 nog niet bereikt, maar het voortgangspercentage ten opzichte van 2020 is 9%. Marseille Fos brak een historisch record met 1,5 miljoen containers die werden behandeld tijdens 9.000 stops. In termen van verkoopvolume, dit jaar 162 miljoen, betekent dit een groei van 11% ten opzichte van 2020 (wat nog steeds 5% lager is dan in 2019).

Nieuw hoofdkantoor in La Juliette

En hier komt een PPS (publiek-private samenwerking) uit zijn neus. Het project, “Le Far” genaamd, werd eind november goedgekeurd door de controleautoriteit van de haven. Het doel is om de haven tegen 2025-2026 te voorzien van een nieuw hoofdkantoor op de plaats van het huidige, de Place de la Joliette. Een operatie met een totale waarde van 107 miljoen euro, met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter, waarvan slechts een deel bedoeld is om havenpersoneel te huisvesten. “Het zal de stad in staat stellen zich open te stellen voor de haven. De investeringscapaciteit van de haven moet vooral worden gericht op projecten”, legt de voorzitter uit, via een commerciële begane grond met uitzicht op zee, biedt Elizabeth Ayrault, voorzitter van de raad van commissarissen , om de keuze voor de partnermarkt toe te lichten.

READ  AOF Morning Meeting Frankrijk/Europa - Daling in zicht voor PMI's - 23-06-22 om 07:49

Uitnodiging tot inschrijving voor luxe cruises

Volgens Hervé Martel is het onderwerp relaties tussen stad en haven niet langer controversieel. “We boeken al vooruitgang met het overleg, vooral in het zuidelijke deel van de oostelijke bekkens”, zegt hij. De voorzitter van het havenbestuur ziet hierin een bewijs van “een aanbesteding om de door internationale veerboten vrijgekomen ruimte te gebruiken voor het accommoderen van kleine cruises”. Met andere woorden, het luxe cruiseterminalproject op J4, nabij Mucem. Het werd eind december gelanceerd en verschijnt op de balans voor 2021. Met als eerste deadline mei 2022 voor indieningen. Wat het passagierssegment in het algemeen betreft, bedraagt ​​het saldo 1,2 miljoen in 2021, wat nog ver verwijderd is van de 3 miljoen passagiers die in 2019 werden verwelkomd, hoewel de cruises in juli werden hervat. “De sector, die hard is geraakt door de gezondheidscrisis, blijft onzeker”, zegt Chantal Hellmann, lid van de Raad van Bestuur.

Docking dock elektrificatie

“De bovenbouw is voltooid”, zegt Lionel Riviere, directeur erfgoedpromotie en -innovatie van de haven, die verheugd is dat de toekomstige Cap Jeannette International Ferry Terminal “tot 600 mensen tegelijk zal kunnen bevatten”. Er wordt echter gewerkt aan een geleidelijke oplevering van deze zomer. Er werd geen nauwkeurigere datum verstrekt. Wat de elektrische uitrusting voor de vier ligplaatsen betreft, werd het contract voor de werken in december aangemeld, met een geplande oplevering in het voorjaar van 2023. In 2021 werd echter ook de uitrusting voltooid voor vier ligplaatsen op de ligplaats van de Corsicaanse veerbootsector die ongeveer 1.200 stops per jaar.

READ  De politie krijgt een Renault Grand Scenic

De haven investeert fors in groene waterstof

De officiële aankondiging begint op maandag, en de presentatie van het jaarverslag van de haven weerspiegelt het. “Dit is de grootste investering sinds de oprichting van het Industrial Port District”, zegt Herve Martel tevreden. De sleutel tot dit energieoverdrachtproject is de directe creatie van 165 banen. In samenwerking met H2V wordt van 2026 tot 2031 in zes fasen een industriële faciliteit ontwikkeld voor de productie van groene waterstof. Voorkom dat er jaarlijks 750.000 ton koolstofdioxide in de atmosfeer vrijkomt, aldus het persbericht van de haven. De site zal zes productie-eenheden bevatten met een capaciteit van 100 megawatt (d.w.z. 600 megawatt) en zal zorgen voor de productie van 84.000 ton hernieuwbare waterstof per jaar via waterelektrolyse. Ofwel “de grootste eenheid van Frankrijk”, aldus de haven van Marseille-Foss.