Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Cognitieve vermoeidheid, een signaal dat je hersenen waarschuwt voor het gevaar van oververhitting

Cognitieve vermoeidheid, een signaal dat je hersenen waarschuwt voor het gevaar van oververhitting

Zelfs professionele schakers kunnen na vier of vijf uur spelen grote fouten gaan maken. Voelt u zich zelf niet moe na een dag van intense intellectuele inspanning? Deze cognitieve uitputting is verre van louter een verzinsel van de geest, maar heeft een fysiologische onderbouwing. Dit werd onthuld door een Franse studie gepubliceerd op 11 augustus in huidige biologie.

Intense en langdurige mentale inspanning leidt tot de accumulatie van een bijproduct van neuronale activiteit, glutamaat, in bepaalde gebieden van de laterale prefrontale cortex, het gebied dat onze hogere mentale functies regelt. Dit teveel aan glutamaat verandert echter de werking van onze neuronen. “Deze vermoeidheid zal daarom een ​​signaal zijn dat ons ertoe aanzet te stoppen met werken om onze hersenen goed te laten functioneren.”, vat Matthias Besiglione samen, een neurowetenschapper aan het Institute of the Brain (ICM, Pitié-Salpêtrière Hospital, in Parijs), die dit werk coördineerde. Het komt dus niet, zoals lang werd aangenomen, door de uitputting van de glucosebronnen die door de bloedbaan worden geleverd.

Het Parijse team rekruteerde 40 vrijwillige deelnemers (20 mannen en 20 vrouwen), voornamelijk studenten, met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen: de ene moest cognitieve taken uitvoeren die een intense aandachtsinspanning vereisten en de tweede had hetzelfde type taak, maar gemakkelijker (controlegroep). Deze proeven duurden zes en een kwartier. “Met een pauze van tien minuten midden op de weg”onderzoeker zegt.

Verhoogde concentratie glutamaat

Eerste voorbeeld van tests: taak n return.” Deelnemers moeten aangeven of de laatste letter van de lijst overeenkomt met de letter gepresenteerd in de n posities ervoor (bv. FBLB toont een “2-back” match en BFLB “3-back” “). Degenen in de controlegroep voerden de test uit in 1-back” en die van de groep getest in de “3-back”, wat een moeilijkere test is.

READ  Ingewikkelde zomervakantie: volgens een expert begint de achtste golf aan het begin van het volgende schooljaar

Een ander voorbeeld: Missie n switch”. Hier hangt de regel af van de kleur van de gepresenteerde letter. Als het rood is, moet de deelnemer zeggen of het een medeklinker of een klinker is. Als het groen is, of het hoofd- of kleine letters zijn. Zoals de letters zijn geslaagd, wisselt hun kleur veel in de geteste groep en wordt daarom moeilijker getest.

De tests waren verdeeld over 5 sessies van elk 75 minuten. De onderzoekers vergeleken de twee groepen met elkaar, maar ook, binnen elke groep, wat de deelnemers in gedachten hadden tussen het begin en het einde van de tests. Tijdens sessie 1, 3 en 5 voerden de deelnemers deze tests namelijk uit in de tunnel van een MRI-machine. Terwijl conventionele MRI de bloedstroom door de hersenen meet (een weerspiegeling van welke hersengebieden werken), gebruikten de onderzoekers hier een andere techniek om de gegevens te verkrijgen: magnetische resonantiespectroscopie, die concentraties van verschillende stoffen in de hersenen meet. Deze techniek maakt het ook mogelijk om de verspreiding van deze stoffen over korte afstanden te analyseren. “Als een molecuul vrijkomt in de roosters” [les espaces entre les neurones]Het zal zich gemakkelijker verspreiden dan wanneer het beperkt zou blijven tot cellen.”Mathias Besiglione legt het uit.

Je hebt 49,67% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.