Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Chinese politieagenten in Hongarije, het bruggenhoofd van de invloed van Peking in Europa

Chinese politieagenten in Hongarije, het bruggenhoofd van de invloed van Peking in Europa

China stuurt zijn politieagenten naar een Europees land? Dit is geen fictie, Hongarije is vrijwillig. Viktor Orbán wil zijn partnerschap met het Middenrijk versterken.

gepubliceerd


Leestijd: 3 minuten

Een Chinese politieagent in Zhengzhou, de provincie Henan in centraal China, in februari 2018. (AFP)

Chinese politieagenten die uniformen dragen in toeristische gebieden? En dit is wat je binnenkort zult zien in Boedapest. Dit instrument, dat enigszins onopgemerkt is gebleven, is vastgelegd in de veiligheidssamenwerkingsovereenkomst die Hongarije zojuist met China heeft ondertekend, ter gelegenheid van een bezoek van de Chinese minister van Openbare Veiligheid in februari. Bij deze gelegenheid noemde Wang Xiaohong a “Nieuw hoogtepunt” Chinees-Hongaarse betrekkingen.

De informatie is bekendgemaakt door Duitse krant Die Welt. Voorlopig bevestigt het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken alleen maar, zonder te specificeren wanneer en waar deze patrouilles zullen worden ingezet, ook al zijn ze waarschijnlijk bedoeld om Chinese toeristen gerust te stellen, die steeds vaker Hongarije bezoeken.

Hoe verrassend het ook is, deze samenwerking zou niet de eerste in zijn soort in Europa zijn: tussen 2015 en 2019 zijn we in Rome, Milaan en Turijn al getuige geweest van gezamenlijke patrouilles van Italiaanse en Chinese politieagenten. Italië heeft deze samenwerking officieel beëindigd vanwege Covid. In feite was het omdat we begonnen te praten over het schandaal van het geheime politiebureau. Deze vooruitstrevende standpunten komen ten goede aan Peking, dat, onder het mom van het helpen van Chinese burgers bij het oplossen van hun administratieve problemen, heeft gewerkt aan het monitoren en onder druk zetten van dissidenten in de diaspora.

READ  Een Russische functionaris zegt: “Een ongekende cyberaanval” tegen internetproviders op de Krim

Hongarije en de “nieuwe zijderoutes”

We ontdekten geheime Chinese politiebureaus in Italië, Nederland, Frankrijk en Hongarije. Maar eigenlijk was Boedapest in die tijd niet zo verontwaardigd als anderen, en maakte hij zich duidelijk helemaal geen zorgen over het idee om de wolf in de schaapskooi te brengen. Maar binnenkort zal China, de machtigste autoritaire staat ter wereld, zijn transnationale repressie kunnen intensiveren door dissidente burgers te bereiken die in Hongarije, een EU-lidstaat, wonen. Dit is wat niet-gouvernementele organisaties die zich bezighouden met mensenrechten zorgen baart.

Als Hongarije zo graag dichter bij China wil komen, is dat in de eerste plaats Met economische belangen. Terwijl de Europeanen minder afhankelijk willen worden van de op een na grootste economie ter wereld, wil premier Viktor Orban zijn partnerschap versterken. Hongarije was daarmee het eerste EU-land dat zich aansloot bij het Chinese “Nieuwe Zijderoute”-initiatief, waarmee Peking zijn invloed wil vergroten via buitenlandse investeringen (waaruit Italië zich heeft teruggetrokken). In het najaar was Viktor Orbán het enige EU-staatshoofd dat deelnam aan een forum over dit onderwerp in Peking. De strategie van het land is niet om partij te kiezen, maar om een ​​soort brug te worden tussen China en het Westen – om voordelen en invloed veilig te stellen.

Elektrisch voertuigknooppunt

China is onlangs de grootste buitenlandse investeerder van het land geworden, en Hongarije, dat zich lange tijd op de autosector heeft geconcentreerd, is in Europa een knooppunt geworden voor de productie van elektrische voertuigen. Het Chinese merk BYD staat nu op nummer één Uit de sector vóór Tesla, Het zal daar naar boven gaan De grootste fabriek van Europa Het belooft duizend banen te bieden. Chinese batterijfabrikanten hebben ook grote projecten aangekondigd.

READ  Waarom loyaliteit op het werk niet alleen goede kanten heeft

Hongarije vertrouwt ook op het Chinese telecommunicatieconcern Huawei, dat in de Verenigde Staten wordt gezien als een veiligheidsrisico, inclusief potentiële economische spionage.

Viktor Orban “Vriend van Peking”

En op diplomatiek niveau.”Peking vriend“(zoals Xi Jinping hem noemde toen hij hem in oktober ontving) weet dat zijn pro-Chinese houding Brussel en Washington van streek zou maken, net zoals zijn steun voor de Russische president Vladimir Poetin niet populair is bij westerlingen.

Maar de autocraat, op zoek naar internationale steun, is ervan overtuigd dat de toekomst van Hongarije in het oosten ligt en dat hij er alle belang bij heeft zijn betrekkingen met het Middenrijk te verbeteren. Boedapest heeft zich bijvoorbeeld altijd verzet tegen Europese resoluties waarin Peking wordt veroordeeld vanwege zijn mensenrechtenschendingen, wat een interessant standpunt is voor China.

De verschijning van Chinese politieagenten is een extra belofte van loyaliteit die Viktor Orbán zal helpen punten te scoren: de Chinese president zou dit jaar zijn eerste officiële bezoek aan de oevers van de Donau kunnen brengen.