Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

China Evergrande: China – de centrale bank praat over “wanbeheer” van bedrijven

door Leika Kihara

17 oktober (Reuters) – Gouverneur Yi Gang van de Volksbank van China zei zondag dat de Chinese economie “het goed doet”, maar voor uitdagingen staat, zoals het risico dat sommige bedrijven failliet gaan als gevolg van “wanbeheer”.

De afgelopen weken is de bezorgdheid toegenomen over de mogelijke ineenstorting van China Evergrande Group, een vastgoedontwikkelaar, die meer dan $ 300 miljard aan toezeggingen heeft en drie rondes van rentebetalingen op zijn dollarobligaties heeft verloren.

Terwijl het bedrijf worstelt met zijn schulden, zijn de zorgen toegenomen over de mogelijkheid dat het kredietrisico overgaat van de Chinese vastgoedsector naar de economie in het algemeen.

Volgens Yi Gang behoren de risico’s van het in gebreke blijven van sommige bedrijven en de operationele moeilijkheden van kleine en middelgrote banken tot de uitdagingen waarmee de Chinese economie wordt geconfronteerd en dat de autoriteiten nauwlettend in de gaten houden “zodat ze niet veranderen in systeemrisico’s”.

Yi Gang zei op een online bijeenkomst van het International Banking Symposium van de groep, dat samenvalt met de jaarlijkse bijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Hij voegde eraan toe dat de autoriteiten eerst zullen proberen te voorkomen dat de problemen van Evergrande zich uitbreiden naar andere vastgoedbedrijven om bredere systeemrisico’s te vermijden.

De brouwende crisis bij Evergrande en andere grote vastgoedgroepen duwde de risicopremies op de schuldmarkt voor zwakkere Chinese bedrijven vorige week naar recordniveaus en leidde tot een nieuwe ronde van kredietwaardigheidsverlagingen.

“De belangen van schuldeisers en aandeelhouders zullen volledig worden gerespecteerd onder strikte naleving van de wet”, zei Yi Gang.

READ  Antoine de Saint-Africa, toekomstige president van Danone

Hij voegde eraan toe dat de autoriteiten de hoogste prioriteit zouden geven aan de bescherming van consumenten en huizenkopers, met inachtneming van de rechten van schuldeisers en aandeelhouders.

Yi Gang zei dat de People’s Bank of China verschillende maatregelen neemt om financiĆ«le risico’s het hoofd te bieden, zoals de wederopbouw van het kapitaal van kleine en middelgrote banken.

De op een na grootste economie ter wereld heeft een indrukwekkend herstel van de pandemie doorgemaakt, maar er zijn tekenen dat dit herstel hapert.

“De economische groei is een beetje vertraagd, maar het traject van economisch herstel is niet veranderd”, zei Yi Gang. (Franse versie door Benjamin Mallet)