Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

China beschouwt de opmerkingen van Biden als een “ernstige schending” van Amerikaanse toezeggingen

China beschouwt de opmerkingen van Biden als een “ernstige schending” van Amerikaanse toezeggingen

De Amerikaanse president zei gisteravond opnieuw dat “de Amerikanen Taiwan zullen verdedigen in het geval van een Chinese invasie”.

heeft maandag China aan de kaak gesteldernstige overtredingDiplomatieke beloften uit Washington na verklaringen van de Amerikaanse president Joe Biden waarin hij benadrukte dat de Verenigde Staten Taiwan zullen verdedigen in geval van Chinese inmenging.

Tijdens een interview dat dit weekend werd uitgezonden, vroeg CBS Joe Biden of “Wie zal Taiwan verdedigen bij een Chinese invasie?Hij antwoorde:Ja, als er een ongekende aanval plaatsvindt“.

Deze woorden van Joe Biden vormen de basisErnstige schending van de belangrijke toezegging van de Verenigde Staten om de onafhankelijkheid van Taiwan niet te steunenMao Ning, een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, reageerde. “Dit is een verkeerd en serieus signaal van steun aan de separatistische troepen die vechten voor de onafhankelijkheid van Taiwan.‘, benadrukte ze voor de pers.

China is van mening dat Taiwan, met een bevolking van 23 miljoen, een van zijn provincies is die zich sinds het einde van de Chinese burgeroorlog (1949) nog niet heeft kunnen herenigen met de rest van zijn grondgebied. Zeven decennia lang was het communistische leger niet in staat het eiland te bezetten, dat onder controle bleef van de Republiek China – het regime dat ooit China regeerde en nu alleen Taiwan regeert.

Informele betrekkingen met Taiwan

Door middel van drie gezamenlijke persberichten, ondertekend in 1972, 1979 en 1982, hebben de Verenigde Staten met name toegezegd de regering van Peking te erkennen als de enige legitieme vertegenwoordiger van China. Washington verbrak in 1979 de diplomatieke betrekkingen met Taipei.

READ  De Russische troepenmacht begint het Navalny-kamp te liquideren

De opmerkingen van Joe Biden komen na een grote toenadering tussen de Verenigde Staten en Taiwan, op een moment dat de betrekkingen tussen Peking en Washington op het laagste punt in decennia waren.

Afgelopen woensdag heeft een wetsvoorstel dat voorziet in de eerste directe militaire hulp van de VS aan Taiwan een belangrijke mijlpaal in het congres gepasseerd. Washington had een paar dagen eerder aangekondigd dat het $ 1,1 miljard aan wapens had verkocht aan Taipei.

Beleid “uit één china“Houden

Begin augustus maakte een bezoek van Huisvoorzitter Nancy Pelosi aan het eiland Peking woedend. “We dringen er bij de VS op aan om het grote belang en de gevoeligheid van de kwestie Taiwan volledig te erkennen… om de betrekkingen tussen China en de VS niet verder te schaden.zei Mao Ning.

In antwoord op een vraag van Agence France-Presse zei een woordvoerder van het Witte Huis zondag dat het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan niet “veranderde niet“.


zie ook – China heeft een video vrijgegeven van de militaire oefeningen voor Pelosi’s bezoek aan Taiwan.