Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Chili stemt voor een fundamentele herschrijving van de grondwet die het van Pinochet heeft geërfd

Chili stemt voor een fundamentele herschrijving van de grondwet die het van Pinochet heeft geërfd

Linkse partijen die de Chileense grondwet wilden herschrijven, geërfd van de militaire dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990), op zondag 16 mei kwamen de conservatieve rechtse partijen naar buiten, maar de onafhankelijke partijen kwamen bovenop de stemming. . Om de auteurs van het nieuwe statuut te benoemen.

De twee lijsten, die kandidaten van centrumlinkse tot de Communistische Partij samenbrengen, die van plan zijn een nieuw model voor het land voor te stellen en tegelijkertijd verschillende sociale rechten te waarborgen, zoals onderwijs, gezondheid of huisvesting, krijgen 33,22% van de stemmen. tellen 90% van de stemmen.

Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook De historische stemming in Chili voor de grondwetgevende vergadering

Met 20,80 Het percentage van de stemmen, het recht op macht en de verdediging van het huidige systeem dat de economische groei van het land zou hebben bevorderd, heeft geen invloed op de besluiten van de grondwetgevende vergadering, die uit 155 gekozen leden zal bestaan. Op pariteitsbasis zijn zeventien daarvan gereserveerd voor de tien inheemse volkeren.

Onafhankelijke kandidaten – acteurs, schrijvers, professoren, maatschappelijk werkers en advocaten – velen van hen namen deel aan de grootste sociale opstand in decennia, die in oktober 2019 begon om een ​​meer gelijkwaardige samenleving te eisen, die traditionele partijen verdrong en de rest wegvaagde. Van de stemmen.

Burgers zijn de traditionele feesten zat

Volgens Marcelo Milla, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Santiago, “Bot [des candidats indépendants] Ze zijn vreemden, impopulair en kritisch ten opzichte van traditionele partijen. “. Ondanks het ontbreken van opiniepeilingen en moeilijke verkiezingsvoorspellingen, verwachtte geen analist een dergelijke inval op deze kandidaten of het sombere resultaat van het heersende rechts, verenigd met extreemrechts op één lijst, zoals dreigt, in november, de presidentsverkiezingen.

READ  Britse minister van Volksgezondheid roept op tot "leven met" het virus
Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In Chili is president Sebastian Pinera in rep en roer in de aanloop naar een historische verkiezing

De resultaten laten dit duidelijk zien “De electorale macht van de onafhankelijken is veel groter dan we dachten, en dit bevestigt dat de burgers de traditionele partijen beu zijn.”Zei Miria Davila van het Public Affairs Institute van de Universiteit van Chili. Vanuit haar oogpunt, “Het politieke systeem wordt hervormd. Er heerst een sfeer van verandering in Chili, maar het is ook ingewikkeld, omdat het nodig zal zijn om met elk van de onafhankelijken te onderhandelen en elk van hun standpunten binnen de grondwetgevende vergadering te behandelen. ”. Daniel Jadu, de presidentskandidaat van de Communistische Partij, was daar verheugd over “Sectoren die het land willen veranderen, hebben gewonnen.”.

Ontevredenheid van de kiezer

Nog een belangrijke les uit deze verkiezingen, die zich over twee dagen uitstrekte vanwege de Covid-19-pandemie: de ontevredenheid van de kiezers, die slechts 37% heeft gereisd. Volgens gegevens van het kiesdistrict bedroeg de participatiegraad eind zaterdag 20,44% van de 14,9 miljoen ingeschrevenen. Javier Macaia, voorzitter van de Onafhankelijke Democratische Unie (UDI), de grootste rechtse partij in Chili, zei het land “Hij gaf een signaal dat we ernaar moeten kunnen luisteren. De traditionele politieke blokken zijn door de kiezers in de steek gelaten.”.

Said Heraldo Muñoz, kandidaat voor de Progressive Democracy (PPD) “De kracht van onafhankelijken verschijnt op een geïmproviseerde manier en leert de politieke klasse een lesje.”. Het herschrijven van de grondwet was een van de eisen die het gevolg waren van de gewelddadige sociale opstand van oktober 2019. Het zou de grondwet vervangen die in 1980 was opgesteld onder het militaire regime van Augusto Pinochet.

READ  Macron: vriend of vijand? Liz Truss weigert commentaar te geven
Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In Chili is de goedkeuring van de nieuwe grondwet grotendeels de winnaar

De wijziging in de huidige basiswet, die het optreden van de staat ernstig beperkt en particuliere activiteiten in alle sectoren bevordert, inclusief onderwijs, gezondheidszorg en pensioenen, wordt gezien als het wegnemen van een belangrijk obstakel voor diepgaande sociale hervormingen in een van de meest productieve landen van Latijns-Amerika.

Volgens peilingen gelooft meer dan 60% van de Chilenen dat deze grondwet een systeem heeft gecreëerd dat voordelen biedt aan een paar bevoorrechte mensen. De nieuwe basiswet moet binnen negen maanden worden opgesteld en kan slechts eenmaal met drie maanden worden verlengd. Het moet in 2022 worden goedgekeurd of verworpen door een verplicht stemreferendum.

De wereld met Agence France-Presse