Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Chartres: Chemisch ongeval op Fulbert High School, 1.000 studenten geëvacueerd, leraar in ziekenhuis opgenomen

Chartres: Chemisch ongeval op Fulbert High School, 1.000 studenten geëvacueerd, leraar in ziekenhuis opgenomen

Het is 14.00 uur, op de Volbert High School in Chartres (Eure-et-Loir), deze dinsdag 6 juni. Het is niet de klassieke bel die het einde van een lesuur aangeeft, maar het geluid van een alarm. En het was geen manoeuvre. Eerste luitenant Emmanuel Moulin, commandant van reddingsoperaties, merkt op dat “er dampen vrijkwamen na een mengsel van chemicaliën in een van de gespecialiseerde kamers in de faciliteit, die bestemd is voor de bereiding van chemicaliën.”

Op de bovenste verdiepingen van de school was een leraar de kamer aan het schoonmaken “ter voorbereiding op volgend jaar”, zegt de hoofdofficier. Alle zuur geleegd om te worden teruggewonnen door een gespecialiseerd bedrijf. “Ten tijde van de manipulatie was er een exotherme, ongecontroleerde chemische reactie, die hitte en spatten van zuren veroorzaakte die zich over de vloer verspreidden”, vervolgt de leider. Volgens sommige getuigen waren “de dampen rood”.

Bijna 1.000 studenten moesten geëvacueerd worden.

Nadat de dampen hem een ​​beetje hadden gestoord, werd de 47-jarige leraar naar het Louis Pasteur Hospital Center gebracht. Duizend studenten zijn geëvacueerd. “Tijdens dit gesprek waren er niet een paar honderd studenten in de school”, legt hij uit. Nadat hun gezondheidstoestand was gecontroleerd, konden ze naar huis terugkeren.

“We geloofden in een oefening toen het alarm afging.”

Ter plaatse, op het hoogtepunt van de interventie, werden 28 brandweerlieden uit Chartres, Dreux en Bayeux-le-Baine gemobiliseerd. Sommigen maakten deel uit van de Chemical Hazard Intervention Cell. “Ze hebben de zuren geneutraliseerd met een absorberend en neutraliserend product. Daarna hebben we atmosferische monsters gemeten met behulp van detectoren”, legt luitenant Mullin uit. In termen van toxiciteit, met een drempel van 25 tot 30 ppm, “was er een risico voor de mens.”

READ  Waarom verloopt de terugroepactie niet met de verwachte snelheid?
De tabellen staan ​​vol met onderzoeksgegevens en chemische formules van gespecialiseerde brandweerlieden.
De tabellen staan ​​vol met onderzoeksgegevens en chemische formules van gespecialiseerde brandweerlieden.

Achter de veiligheidslijn wacht Stefan. Hij is specifiek een professor in de natuurwetenschappen. “De evacuatie is goed verlopen. We dachten dat het een oefening was toen het alarm afging. Het is een goede operationele gang van zaken, maar de studenten zijn er niet om te zien”, lacht hij, wijzend naar tafels vol leesgegevens en chemische formules van gespecialiseerde brandweerlieden. Aan zijn zijde staat Frederik. De klassiekers leert: “Alles is rustig gedaan. We wachten op de goedkeuring van de brandweer die het terrein heeft beveiligd om de apparatuur in de klas op te halen.”

Het is vijf uur ’s avonds, de schoolbel gaat, de juiste deze keer. Interventie voltooid. Morgen heeft de beheerder aangegeven dat de twee getroffen kamers niet heropend zullen worden voor het publiek.