Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Catalaanse onafhankelijkheidsleider Carles Puigdemont gearresteerd in Italië

Vier jaar na het Catalaanse onafhankelijkheidsbod werd een van de belangrijkste aanstichters, het Europees Parlementslid voor onafhankelijkheid en voormalig Catalaans president Carles Puigdemont, donderdag 23 september in Italië gearresteerd. De 58-jarige Catalaanse leider leeft sinds 2017 in ballingschap in België.

“President Puigdemont werd gearresteerd bij zijn aankomst op Sardinië, waar hij naartoe zou gaan als lid van het Europees Parlement”Zijn advocaat, Gonzalo Bui, zei op Twitter dat zijn arrestatie was gebaseerd op een Europees aanhoudingsbevel van 14 oktober 2019.

De informatie werd ook op Twitter bevestigd door Josep Lluis Alay, stafchef van het EP: “Onmiddellijk bij zijn aankomst op de luchthaven van Alghero werd hij gearresteerd door de Italiaanse grenspolitie. Morgen [vendredi]De president zal worden voorgeleid aan de rechters van het Sassari Court of Appeal, dat bevoegd is om te beslissen of hij hem vrijlaat of uitlevert.” Naar Spanje, zei Ala.

De nieuwe regionale president van Catalonië, Pierre Aragones, een separatist, maar met meer gematigde neigingen dan Puigdemont, reageerde onmiddellijk op Twitter en veroordeelde “Ernstige vervolging en deze justitiële repressie”. ‘Genoeg. Vergeving is de enige manier. Zelfbeschikking is de enige oplossing. Aan jouw zijde, Carles.’Mr. Aragones werd ontslagen.

Uitnodigingen om te demonstreren

In Madrid stak de Spaanse regering de socialist Pedro Sanchez . over “Zijn respect voor de beslissingen van de Italiaanse autoriteiten en rechtbanken”. “De arrestatie van de heer Puigdemont is in overeenstemming met een lopende juridische procedure die van toepassing is op elke EU-burger die voor de rechtbank verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn daden.”, in een verklaring aan het paleis van Moncloa, de zetel van de Spaanse regering, eraan toevoegend dat de heer Puigdemont moet “Hij is onderworpen aan het werk van gerechtigheid zoals elke andere burger.”.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Pedro Sanchez verleent gratie aan Catalaanse onafhankelijkheidsleiders en roept op tot een ‘nieuw begin’ tussen Spanje en de rebellenregio

Oproepen tot onafhankelijkheid om te demonstreren op vrijdag, een officiële feestdag in Catalonië, voor het Italiaanse consulaat in Barcelona, ​​begon zich te verspreiden op sociale media, waarbij de voormalige regionale president Quim Torra werd beschreven als “rampzalig” Mogelijke uitlevering van de heer Puigdemont aan Spanje en hij riep de separatisten op om dit te doen “Op de hoogte”. De heer Ali, de stafchef van de heer Puigdemont, zei dat laatstgenoemde naar Alghero was gegaan om deel te nemen aan een cultureel festival en om gekozen functionarissen op het Italiaanse eiland te ontmoeten.

opschorting van de parlementaire immuniteit

De arrestatie van Puigdemont in Italië kwam een ​​week na de hervatting van de onderhandelingen tussen de linkse centrale regering en de Catalaanse regionale uitvoerende macht, gericht op het vinden van een oplossing voor de politieke crisis in Catalonië. Het Europees Parlement heeft op 9 maart met een grote meerderheid de parlementaire immuniteit van de heer Puigdemont en twee andere onafhankelijkheidsparlementariërs opgeheven, een maatregel die op 30 juli door het Gerecht van de EU werd bevestigd. Maar tegen het besluit van het Europees Parlement is beroep aangetekend, dat zijn definitieve oordeel ten gronde moet vellen. “op een latere datum”. Volgens de interpretatie van de advocaat van de heer Puigdemont, Gonzalo Boi, is het besluit van het Parlement daarom: “opgeschort”.

Carles Puigdemont, verbannen in België sinds een mislukte afscheidingspoging in 2017 om te ontsnappen aan vervolging door de Spaanse justitie, had geprofiteerd van de amnestie die eind juni werd toegekend aan negen separatisten die in Spanje gevangen zaten, en de regering van socialist Pedro Sanchez wil nog steeds worden berecht in Spanje. Carles Puigdemont wordt aangeklaagd voor “opruiing” En verduistering van publieke middelen. Het afscheidsbod van Catalonië in oktober 2017 was een van de ergste crises in Spanje sinds het einde van de dictatuur van Franco in 1975.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Voor de Catalaanse president Pierre Aragon: “Ja is de eerste stap”

Carles Puigdemont, die sindsdien in België verbannen was om aan een Spaanse rechtbank te ontsnappen, genoot niet van de amnestie die eind juni werd toegekend aan de negen separatisten die in Spanje gevangen zaten. De Spaanse regering van socialist Pedro Sanchez wil hem nog steeds in Spanje berechten. Carles Puigdemont wordt aangeklaagd voor “opruiing” En hij wordt beschuldigd verduistering van publieke middelen.

De wereld met AFP

READ  Advocaat Sarah Weddington, die abortusrechten won in de Verenigde Staten, is overleden