Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Buitenaards leven, als het bestaat, zou waarschijnlijk paars zijn en niet groen, zeggen deze onderzoekers

Buitenaards leven, als het bestaat, zou waarschijnlijk paars zijn en niet groen, zeggen deze onderzoekers

Illustratief beeld Als enige buitenaardse levensvorm een ​​kleur zou hebben, zou deze volgens dit onderzoek hoogstwaarschijnlijk paars zijn.

Illustratief beeld

Als enige vorm van buitenaards leven een kleur heeft, zou deze volgens dit onderzoek hoogstwaarschijnlijk paars zijn.

Ruimtevaart – Het klassieke beeld van marsmannetjes krijgt opnieuw een hit. Als het groen uitkomt, is de kleur die een buitenaardse levensvorm waarschijnlijk zou vertonen paars. Dat blijkt in ieder geval uit een in het tijdschrift gepubliceerde studie Maandelijkse mededelingen van de Royal Astronomical Society. Je beste kans om leven op een andere planeet te ontdekken is niet door te zoeken naar blauw (voor water) of zelfs groen (voor planten), maar eerder naar paars.

De reden is simpel. Allereerst moeten we ons niet voorstellen dat mogelijk buitenaards leven vergelijkbaar zou zijn met dat op aarde. Er is heel weinig kans om oceanen, rivieren, weilanden, kortom, puur terrestrische habitats te zien die de vrucht zijn van miljarden jaren van evolutie.

Als het bestaat en op een dag wordt ontdekt, zal buitenaards leven waarschijnlijk de eerste drie kwartalen van zijn bestaan ​​op leven lijken, wat niet veel is. Het leven op dit moment is tevreden met het feit dat het eencellige organismen zijn. Van deze bacteriën zijn de paarsgekleurde bacteriën het meest resistent.

Paars is het nieuwe groen

Om dit resultaat te bereiken, wendden de onderzoekers zich tot het monitoren van bacteriën die op aarde op zuurstofarme plaatsen voorkomen. Zo verzamelden ze ongeveer twintig soorten paarse bacteriën die voorkomen in zeer uiteenlopende omgevingen, variërend van moerassen tot diepzee. Een belangrijke verduidelijking: de zogenaamde paarse bacteriën verzamelen ook andere kleuren: geel, oranje, bruin en rood.

Deze paarse bacteriën gedijen op rood licht. Ze gebruiken het proces van fotosynthese, maar op een eenvoudiger manier. Grof gezegd absorberen deze bacteriën infraroodstraling en produceren ze geen zuurstof. Deze fundamentele levensvormen waren waarschijnlijk het meest wijdverspreid in de begindagen van de aarde.

“Paarse bacteriën kunnen gedijen onder een breed scala aan omstandigheden, waardoor ze een van de belangrijkste kanshebbers voor het leven zijn en een verscheidenheid aan werelden kunnen domineren.”“, zei Coelho in een Ik heb gerapporteerd. Een ander voordeel is dat het bijzonder geschikt is voor planeten rond koelere rode dwergsterren (de meest voorkomende in onze Melkweg).

“We openen gewoon onze ogen voor de wondere werelden om ons heen.”zegt astronoom Lisa Kaltenegger, auteur van een boek over dit onderwerp. “Paarse bacteriën kunnen onder verschillende omstandigheden leven en gedijen, waardoor je je gemakkelijk kunt voorstellen dat paars op veel verschillende werelden misschien wel het nieuwe groen is.”

Zie ook op HuffPost :