Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Brussel wil een USB-C-oplader forceren op alle smartphones, zelfs Apple-telefoons

Deze week zal de Europese Commissie een ontwerprichtlijn uitbrengen om fabrikanten van smartphones en tablets te verplichten een enkele oplader te gebruiken en tegelijkertijd een USB Type-C-poort te integreren.

Naast het gesloten besturingssysteem is Apple de enige fabrikant van smartphones en tablets die qua connectiviteit anders is dan anderen. De Amerikaanse fabrikant gebruikt de Lightning-oplader al jaren, terwijl de USB-C-poort steeds populairder wordt in de mobiele vloten van alle andere fabrikanten.

Maar volgens onze collega’s weerkaatsingDe Europese Commissie zal en moet proberen Apple te ontmoedigen “Onthulde een voorstel voor een richtlijn die Apple, Huawei, Nokia en anderen zou verplichten om hun in Europa verkochte apparaten te voorzien van universele en interoperabele opladers”. Dit betekent dat alle apparaten een USB Type-C poort moeten hebben, een tweede poort kan worden meegeleverd en de kabels op elk apparaat bruikbaar zijn zonder stroomuitval. De conceptrichtlijn zou op donderdag 23 september moeten worden onthuld.

Inwerkingtreding in 2024?

In feite is het project niet alleen gericht op Apple, ook al is duidelijk dat het bedrijf het meest geïnteresseerd is in de tientallen miljoenen apparaten die elk jaar worden verkocht. De richtlijn moet betrekking hebben op een breed scala van aangesloten apparaten: hoofdtelefoons, versterkers, camera’s … Een andere maatregel die in het project moet worden opgenomen: verbod op de systematische integratie van een oplader in het geval van nieuwe apparaten. Een maatregel die al door een aantal fabrikanten is genomen, gericht op het verminderen van elektronisch afval.

Wat de agenda betreft, streeft de Commissie ernaar de tekst in de eerste helft van 2022 definitief aan te nemen en vervolgens in 2024 van kracht te worden. Dit is niet de eerste keer dat Europa belangstelling heeft voor de kwestie van de enkele verlader, de eerste acties in voortgang. Deze betekenis dateert eigenlijk al van 2009. Feit blijft dat de verschillende confrontaties tussen Europa en Apple over dit onderwerp nog niet zijn gelukt.

READ  De Martiaanse Tissint-meteoriet die in juli 2011 in Marokko viel, onthult nieuwe geheimen