Bredewold zet de Nederlandse traditie voort

Aurélie Sacchelli, Media365 Geplaatst op zaterdag 23 september 2023 om 17:43 uur

Voor het vijfde jaar op rij kroonde Nederland zich tot Europees Kampioen Wielrennen, dankzij Mischa Bredewald, die enkele seconden domineerde op haar landgenote en titelverdediger Lorena Vibes.

En vijf! Nederland, een zeer dominant land in het dameswielrennen, werd voor het vijfde jaar op rij Europees kampioen, en zelfs voor de zevende keer in acht edities. Het was de jonge vrouw Misha Breedold (23 jaar) die het blauw-witte shirt met gele sterren droeg en haar landgenote Lorena Wipes tot het einde versloeg, waaruit ze slaagde in de lijst met winnaars. Op het Nederlandse circuit in Drenthe, waar de renners zes keer de Col du Vam en zijn kasseien moesten beklimmen, die zich op een hoogte van 37 meter bevinden, viel Bredewold tien kilometer van de finish aan. Ze werd niet meer gepakt, ook al eindigden haar concurrenten slechts drie seconden achter de finish. Zo boekte ze de zevende overwinning in haar carrière, en het is ongetwijfeld de mooiste.

Lapus staat in de top tien

Franse topvrouw Juliette Labus eindigde als negende, tien seconden achter de winnaar. De jonge hardloopster van DSM-Firmenich gaf toe dat ze sterker is geworden. “De finale was zwaar. Het peloton werd kleiner naarmate de ronden verstreken. Ik probeerde nog iets verder te gaan, maar het was moeilijk tegen de Nederlanders, die echt heel sterk zijn. Ik zag Bredwald vertrekken, maar ik kon niet gaan’, vertrouwde ze de microfoon toe L’Equipe-kanaal. Victoire Berto eindigde, ondanks een val, als 15e, terwijl alle andere Blues buiten de top 20 eindigden. Op zondag vindt de herenrace plaats, met uitblinkers Christophe Laporte en Arnaud Demare die een plaats zullen innemen achter de prijzenlijst van Fabio Jacobsen, die vorig jaar een einde maakte aan de Italiaanse dominantie (vier opeenvolgende overwinningen).

READ  Sasa Obradovic na de wedstrijd Barcelona-Monaco: Het kan een van onze beste wedstrijden dit seizoen zijn

Wielrennen/Europese kampioenschappen (V)